Danas je Svjetski dan kafe

 

kafa_kofein_topli-napitak_coffee

Širom svijeta danas se obilježava Dan Kafe, najpopularnijeg napitka, bez kojeg većina stanovnika svijeta ne može da zamisli početak dana.

 

Sve do nedavno, ovaj dan se u većini zemalja obilježavao 29. septembra, ali kako je određeno od Međunarodne organizacije za kafu, prvi zvaničan datum je 1. oktobar, koji je obilježen prvi put 2015. godine u Milanu. Tako se ovaj datum koristi za promociju i slavljenje kafe kao napitka, i propraćen je događajima širom svijeta.

 

Mnogi ne bi mogli da zamisle dan bez nje. Ovaj napitak konzumiraju ljudi širom svijeta i smatra se najpopularnijim pićem na planeti, posle vode. Kafa nikad nije bila popularnija, procjenjuje se da se dnevno popije tri milijardi šoljica ovog napitka.

 

Na ovaj dan se takođe odaje priznanje ljudima širom svijeta – plantažerima, farmerima, vlasnicima kafića, i mnogim drugima – koji vrijedno učestvuju u spremanju napitka koji svi volimo.

 

Postoji više načina pripremanja kafe, a među najpoznatijim su turska kafa, espresso, kapućino... Biljke kafe se uzgajaju u 70 zemalja, prvenstveno u ekvatorijalnim regionima južne Amerike, južne Azije, Indije i Afrike.

 

Otkrivena je u Etiopiji, i to, kako tvrdi legenda, kada je jedan pastir primjetio neobično ponašanje svojih koza koje su postale hiperaktivne nakon što bi obrstile crvene bobice sa grmlja.

 

Turci i Holanđani su je donijeli u Evropu, gdje je najviše piju Finci. Amerikanci su na svjetskom nivou najveći potrošači kafe jer dnevno popiju oko 450 miliona šoljica.

 

Najveći izvoznici kafe su Brazil i Vijetnam, a slijede Kolumbija, Honduras, Indija, Indonezija…

 

Kada sazriju zrna kafe se ubiru, obrađuju i suše, nakon toga se prže i melju, a kafa je napitak koji se priprema kuhanjem prženih sjemenki biljke kafe, najčešće u vodi ili mlijeku.

 

Kofein, kao sastojak kafe, ima pozitivno dejstvo na raspoloženje i budnost, sprečava pad koncentracije i smanjuje depresiju i anksioznost. Smrtonosna doza kofeina je 100 šoljica kafe.

 

Stručnjaci tvrde da je najveća bezopasna količina devet šoljica dnevno, ali pošto se za četiri do šest sati uticaj kofeina izgubi, dnevna doza može biti i veća.    danas.rs

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...