Čaj sa kakaom... Novi omiljeni, zdravi napitak!

 

ČAJ_ČAJ-SA-KAKAOM_CRNI-ČAJ_ISTRAŽIVANJA_KAKAO-KAKAO-PRAH_LIFESTYLE_MAGAZIN_NAPITAK_UKUSNO_ZDRAVLJE

Bez obzira na to jesi li čokoholik, strastveni ljubitelj čaja ili oboje, vjerovatno teško živiš bez ovih supstanci. Pa, sada je moguće uživati ​​u obe stvari u jednom ukusnom gutljaju. Čaj sa kakaom ne samo da je ukusan, već ti može i značajno poboljšati zdravlje mozga i jetre.

 

Očigledno je da je kakao u prahu glavni sastojak vruće čokolade, a može biti ukusan dodatak i jutarnjoj kafi. Ali ovo jedinstveno piće, moglo bi postati tvoj omiljeni način da konzumiraš čokoladu – bez grižnje savjesti! Ovaj napitak kombinuje crni čaj s organskim kakaom u prahu. Kakao čaju daje smeđu boju i čokoladni, a ipak zemljani okus, koji je savršen za miješanje s medom.

 

Iako se kakao može činiti sastojkom za “cheat day”, zapravo je prepun zdravstvenih pogodnosti, što je još jedan razlog za uživanje u ovom ukusnom napitku! Kakao sadrži antioksidante, koji se nazivaju flavonoidi i koji mogu pomoći u suzbijanju znakova kognitivnog pada. Studija objavljena u “British Journal of Clinical Pharmacology” otkrila je da flavonoidi kakaa, uključujući epikatehin i katehin, imaju pozitivan efekat na povećanje cerebralnog protoka krvi, koji održava zdrav nivo kiseonika u mozgu. To pak štiti funkciju mozga i smanjuje rizik od bolesti povezanih sa starenjem poput Alzheimerove bolesti i demencije.

ČAJ_ČAJ-SA-KAKAOM_CRNI-ČAJ_ISTRAŽIVANJA_KAKAO-KAKAO-PRAH_LIFESTYLE_MAGAZIN_NAPITAK_UKUSNO_ZDRAVLJE

Redovno uživanje u čaju od kakaovca, takođe može smanjiti šanse za razvoj bezalkoholne masne bolesti jetre. Istraživanje objavljeno u “The Journal of Nutritional Biochemistry” sugeriše, da pića koja sadrže kakao u prahu mogu spriječiti ovu bolest, zahvaljujući hemijskim spojevima poput polifenola i metilksantina.

 

Ovi spojevi su u studiji smanjili oksidativni stres i oštećenje stanica kod pretilih miševa, što je spriječilo pojavu bilo kakve upale jetre.

 

Ako otkriješ da imaš bolove u nogama tokom hodanja, šolja čaja sa kakaom može ti olakšati tu nelagodu. Studija objavljena u “Circulation Research”, pokazala je da flavonoid kakaa zvan epikatehin ima terapeutske učinke za zaštitu mišića nogu i poboljšanje metabolizma kod osoba s bolestima perifernih arterija. Istraživači su bili zapanjeni, koliko je kakao koristan za smanjenje nelagode učesnika pri hodanju.

 

Dok su okus i ugodnosti ovog napitka ispunjeni kakaom, dovoljni da privuku pažnju svakog čokoholičara, element crnog čaja ima i svoje nutritivne prednosti. Prepun snažnih antioksidanata, uključujući tearubigine, teaflavine i flavonoide, crni čaj može ukloniti slobodne radikale u tijelu, koji bi inače mogli uzrokovati upalu.

 

Ovo je korisno za smanjenje rizika od razvoja drugih hroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 2 i demencije. Takođe, ovi antioksidanti mogu usporiti starenje očiju opuštanjem sitnih kapilara, što sprečava skokove krvnog pritiska i glaukom.

 

Pijuckanje ovog ukusnog čaja, odličan je način da se prepustiš želji za čokoladom bez kalorija. Osim toga, nevjerovatne zdravstvene beneficije čine da uživaš što je moguće češće!   

ultra.ba 


JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.