Plava matcha – napitak koji treba već danas uvrstiti u svoju ishranu

 

ishrana_zdravlje_zelena-matcha_plava-matcha_napitak_magazin

Vjerovatno već znate koje je jedno od najmodernijih i najpopularnijih pića koje je osvojilo Instagram i milione srca. Riječ je, naravno, o matchi - tradicionalnom japanskom zelenom čaju sa magičnim svojstvima.

 

On može da se takmiči samo sa plavom matchom. Za razliku od zelene, koja se dobija mlevenjem listova, matcha plavi prah se pravi od osušenih latica troslojnog cvijeta tajlandske klitorije. Stoga se, uprkos sličnim imenima, u stvari radi o dva potpuno različita pića o čijim ćemo karakterističnim svojstvima danas govoriti.

ishrana_zdravlje_zelena-matcha_plava-matcha_napitak_magazin

Zelena matcha

Klasična matcha ima ukus zelenog čaja (u stvari, jednostavno se uzgaja i priprema na poseban način). Matcha green je bogata prirodnim antioksidansima i sadrži više kofeina od našeg uobičajenog čaja. Okrepljujući efekat može se uporediti sa šoljicom espressa, dok prisustvo prirodne supstance L-teanina u ovom nevjerovatnom napitku sprečava nagli pad nivoa energije. Osim toga, zahvaljujući antioksidansima i vitaminima A, C i K, matcha green stimuliše regeneraciju kože i sprečava prerano starenje.

ishrana_zdravlje_zelena-matcha_plava-matcha_napitak_magazin

Plava matcha

Sa blagim cvijetnim ukusom, plava matcha je bez kofeina i ima snažan opuštajući efekat. Bogat moćnim antioksidansima, vlaknima i drugim mikroelementima, takođe pomaže u poboljšanju metabolizma i detoksikaciji tijela. Rasprostranjeno je uvjerenje da plava matcha poboljšava memoriju i stimuliše moždanu aktivnost, smanjuje intraokularni pritisak i može pomoći u obnavljanju vidne funkcije. Osim toga, ovo prelijepo piće aktivira proizvodnju prirodnog kolagena i elastina za koje je poznato da kožu čine elastičnijom i produžavaju njenu mladost, kao i da utiču na rast kose i odlažu pojavu sijede kose.

 

Nije li to eliksir mladosti?

zenskimagazin.rs

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...