ERIKA I UKRASNI KELJ: najljepše jesensko cvijeće koje će blistati i cijelu zimu

 

U potrazi ste za novim biljkama za svoj balkon ili (zimski) vrt i željeli biste nešto malo drugačije? Mi vam predlažemo eriku i ukrasni kelj, jesensko cvijeće koje će vas osvojiti svojim živim i toplim bojama

erika-cvijeće_jesen_zima_agronomija_vrt_uredi-dom_journal

Vrijeme je da pelargonije, begonije i zvončiće zamijene neke nove vrste u skladu s promjenom godišnjeg doba. Iako je jesen već dobrano počela još uvijek imate vremena zasaditi nove vrste koje će trajati i cijelu zimu. Zvjezdan, fuksija, anemone, vrijesak i maćuhice najpoznatije su jesenske biljke, koje najčešće i viđamo u vrtovima i na balkonima. No, ako biste napravili malu promjenu i htjeli u svojim teglama ili vrtu vidjeti neke nove boje i vrste, predlažemo vam dvije ljepotice koje će vas osvojiti svojim bojama i oblicima.

 

UKRASNI KELJ

Kada je riječ o neobičnim oblicima, tada prvenstveno mislimo na ukrasni kelj. Ovaj neobični kupus privlači sve one koji vole boje, ali i posebnije cvijeće. Dobra vijest je da se ukrasni kelj ne boji hladnoće ni mraza te da će ukrašavati vaš eksterijer sve do samoga snijega. Dobro je znati da odolijeva mrazu i temperaturu do -10 stupnjeva.

Lako se uzgaja i idealan je za početnike te možete birati između primjeraka bijele, žute, zelene, ružičaste i ljubičaste boje, a vrlo često je kombinacija nekoliko boja.

Mnoge će osvojiti svojim neravnim, gotovo kovrčavim oblikom listova koje podsjeća na čipku. Možete li u teglama kombinirati s drugim vrstama ili primjerice zasaditi nekoliko biljki. Pored toga, ukrasni kelj je jestiv, no imajte na umu da je zbog križanja gorčeg okusa od klasičnog kelja.

ERIKA

Eriku će mnogi poistovjetiti s vrijeskom. Ova dva jesenska cvijeta koji tvore atraktivne grmiće jako su slična, ali je osnovna razlika što vrijesak ima sitnije cvjetove i uglavnom ne tako intenzivne boje. Pored toga, erika cvate kasnije, u jesen, za razliku od vrijeska koji cvate u ljetno doba. Riječ je zimzelenom grmu s nekoliko stotina varijanti, a najpoznatiji su erica gracilis i erica hyemalis.

Erika je vrlo zahvalna biljka jer ne treba puno sunca niti puno njege. Jedino što je potrebno jest redovito je zalijevati. Ali, česte kiše u jesen i velika količina vlage u zraku su veliki saveznici tako da u našim kontinentalnim krajevima teško da će uvenuti.


indizajn.rtl.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...