Znate li zašto su plamenci ružičasti i zašto često stoje samo na jednoj nozi?

 

Pretpostavlja se da imaju ''mehanizam zaključavanja'' tetiva, ligamenata i mišića, sličan onom kao kod konja, koji im omogućuje da zaključaju zglobove i održavaju ravnotežu na jednoj nozi

plamenci_ptice_flamingosi_zanimljivosti_journal_magazin_vecernji_klix_zabava

Osim po svojoj specifičnoj boji, plamenci su prepoznatljivi i po dugim, tankim nogama, a nije ih neobično vidjeti kako stoje samo na jednoj nozi, i to nekoliko sati u danu, čak i dok spavaju. 

 

Iako nitko ne zna točno zašto, znanstvenici misle da bi razlog mogao biti što tako sprečavaju zamor mišića, prenosi Vecernji.

 

Prema istraživanju plamenaca iz 2017. godine, oni mogu pasivno podržavati svoju tjelesnu težinu samo na jednoj nozi, a na dvije bilo bi im teže.

 

Pretpostavlja se, naime, da ove ptice imaju ''mehanizam zaključavanja'' tetiva, ligamenata i mišića, sličan onom kao kod konja, koji im omogućuje da zaključaju zglobove i održavaju ravnotežu na jednoj nozi.

 

– Poput većine vodenih ptica, plamenci imaju smanjene krvne žile na nogama i protustrujni toplinski sustav, što znači da zagrijavaju krv koja se vraća iz stopala u tijelo, a hlade krv koja napušta tijelo i ide do stopala – rekao je za BBC Science zoolog dr. Paul Rose sa Sveučilišta Exeter Focus: 

 

To, kaže on, znači da već imaju ugrađen mehanizam za uštedu topline, pa stajanjem na jednoj nozi vjerojatno štede energiju. 

plamenci_ptice_flamingosi_zanimljivosti_journal_magazin_vecernji_klix_zabava 

Zašto su plamenci ružičasti?

 

Iako su poznati po ružičastom perju, plamenci se rađaju sivi, a ružičasti postaju postupno, zbog prehrane.

 

Oni name u divljini jedu plavozelene alge i račiće koji sadrže kemikaliju zvanu kantaksantin. U zoološkim vrtovima ta se kemikalija dodaje hrani koja se daje pticama.

 

Tijekom procesa parenja i mužjaci i ženke gubit će dublju ružičastu boju, kao znak da su spremni za potomke.

 

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.