Koliko vremena dnevno biste trebali hodati i možete li na ovaj način smršati

 

Svako ko vodi računa o zdravstvenom stanju bi se trebao truditi odvojiti vrijeme za hodanje, a u kombinaciji s dobrim prehrambenim navikama pomoći će vam da izgubite višak kilograma.

  

Možda se ne čini kao najefikasnija vježba, ali stručnjaci su dokazali da može pomoći u mršavljenju i poboljšanju mentalnog zdravlja. Samo nekoliko hiljada koraka dnevno može sagorjeti stotine kalorija.


Cedric Bryant, predsjednik udruženja American Council on Exercise, kaže: "Riječ je o aerobnoj vježbi koja se lako obavlja i omogućava osobi da troši energiju i sagorijeva kalorije, tako da u svakom slučaju pomaže u procesu mršavljenja."

 

Za postizanje dobrog zdravstenog stanja preporučuje se da hodate otprilike 30 minuta većinu dana u sedmici, odnosno što češće možete.

 

"Ako želite smršaviti, hodajte u rasponu od 45 do 60 minuta. Imajte na umu da ne morate sve odraditi odjednom, šetnju možete podijeliti na nekoliko dijelova", navodi Bryant.

 

Naprimjer, ujutru možete otići na 30-minutnu šetnju pa poslije večere prošetati još 15 ili 30 minuta.

 

"Ideja je da 'skupite' tih 45 ili 60 minuta hoda. Ono će vam pomoći u gubitku težine", priča.

 

Dijetetičarka Samantha Cassetty iz New Yorka objasnila je da bi prosječna 40-godišnja žena mogla izgubiti pet kilograma u dva mjeseca kada bi hodala sat vremena sedmično.

 

Međutim, hodanje vam ne može pomoći da "ispravite" loš način prehrane.

 

mršavljenje_fitness_hodanje_skidanje-kilograma

"Hodanje i zdrave prehrambene navike mogu pomoći u gubitku navedenih pet kilograma, ali samo hodanje nikada neće dati rezultate koje očekujete", navodi Cassetty.

 

Mršavljenje ovisi o genetici, metabolizmu, dobi, nivou stresa kroz koji prolazite i količini sna. Naravno, hodanje ima više koristi od samog gubitka težine. Kao i svaka druga aerobna vježba, poboljšat će rad kardiovaskularnog sistema, dovest će do bolje regulacije šećera u krvi i pomoći u snižavanju krvnog pritiska.

klix.ba

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.