Sve što do sada niste znali vezano uz ljuskice i krunice... Stomatolozi savjetuju što je bolje za vas!

 

zubi_stomatologija_zubar_ljepota_ljuskice_osmijeh_krunice_most

Mnogi nemaju tu sreću da imaju pravilne i lijepe, prirodne zube. Kod nekih je genetika odigrala ulogu, a kod nekih nemar i nedovoljna briga o oralnoj higijeni. Prirodno je da želimo imati lijep osmijeh jer je osmijeh zaista atraktivan ukras lica. Uz to, on je prvo što uočimo na nekoj osobi i što nam ostane u sjećanju. Stomatološka protetika omogućava da zubi pacijenata opet zablistaju. Fokusira se na tretmane i materijale koji bitno mogu doprinijeti uljepšavanju osmijeha. Tom granom dentalne medicine osobito se bave u Poliklinici TIM DENT – Miličić.

 

Suvremena stomatološka protetika raspolaže različitim vrstama materijala i protetskih radova koji, osim što vraćaju funkciju zagriza, vjerno oponašaju prirodne zube i omogućuju visoko estetizirani osmijeh, poznat u široj javnosti kao Hollywood smile. Još uvijek postoje nejasnoće kod pacijenata kada su u pitanju protetski radovi jer mnogi ne razlikuju zubne krunice od zubnih ljuskica. Zato nam danas specijalistica stomatološke protetike, dr. med. dent. Tamara Žaja Miličić, piše upravo o toj temi, prenosi Journal.

 

STRUČNO JE MIŠLJENJE KOMPETENTNO PRI DONOŠENJU ODLUKE

Da biste saznali jeste li kandidat za zubne krunice ili ljuskice (veeners), najbolje je posavjetovati se sa stomatologom. Tijekom pregleda i u razgovoru s vama on će preporučiti optimalnu protetsku terapiju:

 

• pojedinačne zubne krunice

• most

• zubne ljuskice

 

Specijalisti stomatološke protetike tima Poliklinike TIM DENT – Miličić, u suradnji sa zubotehničarima iz vlastitog laboratorija opremljenog suvremenom digitalnom tehnologijom, stvaraju lijep, zdrav i pravilan osmijeh. Hollywood smile radi se prema fizionomiji, tenu i prirodnim zubima pacijenata, a hoće li ga realizirati pomoću ljuskica ili krunica, ovisi o specifičnoj situaciji svakog pojedinog pacijenta.

 

KAKO DO HOLIVUDSKOG OSMIJEHA UZ ZUBNE KRUNICE?

Zubna krunica je navlaka za zub. Riječ je o protetskom nadomjesku za oštećenu prirodnu krunu zuba koju moramo brusiti kako bismo dobili bataljak koji postaje nosač zubne krunice. Isto tako, zubna krunica zamjenjuje izgubljenu prirodnu krunu zuba pa u kombinaciji s implantatom ili u mostu nadoknađuje zub koji više ne postoji. Zubne krunice mogu se izrađivati pojedinačno, što je za postizanje iznimne estetike najbolje rješenje. Isto tako, mogu biti dio parcijalnih mostova (sastavljenih od 3 ili više krunica). Krunice u nizu mogu tvoriti i kompletne mostove u jednoj ili u obje čeljusti.

zubi_stomatologija_zubar_ljepota_ljuskice_osmijeh_krunice_most

KADA STOMATOLOZI PREPORUČUJU ZUBNE KRUNICE?

Preporučit će vam ih kada treba ugraditi implantat ili je zub otkrhnut zbog traume. Također su opcija za zub s karijesom, velikom plombom ili za zub koji je potamnio tj. promijenio boju zbog liječenja korijenskih kanala (vađenja živaca). I cirkon keramičke i keramičke krunice su biokompatibilne (ne izazivaju alergiju), prirodno prianjaju uz zubno meso te ne ostavljaju vidljivi tamni rub nakon povlačenja zubnog mesa jer u svom sastavu nemaju metal. Ono po čemu su estetski superiornije u odnosu na standardne metal keramičke krunice jest njihova transparentnost koja odgovara transparentnosti pravog zuba, pa se odlično uklapaju među prirodne zube.

 

KAKO DO HOLIVUDSKOG OSMIJEHA UZ ZUBNE LJUSKICE?

Zubne ljuskice ili veneers estetski su protetski nadomjesci u obliku tankih keramičkih listića koji se apliciraju samo na prednji dio zuba. Njima estetski korigiramo osmijeh uz neznatno (minimalno) brušenje prirodnih zuba. Postoje i tzv. non-prep ljuskice koje ne zahtijevaju preparaciju zuba u smislu brušenja, ali preporuka su veneers – keramičke ljuskice jer se njima postiže bolji estetski efekt.

 

One se apliciraju u frontalnoj zoni tj. na prednje zube, kao i na stražnje zube, (najčešće u gornjoj čeljusti) jer se najviše vide dok čovjek govori ili se smije. Izvrsno korigiraju oblik, veličinu, boju, razmak između zubi (prvih, prednjih gornjih zuba), a često mogu prikriti i manje ortodontske anomalije pa u pojedinim slučajevima pacijenti ne trebaju nositi aparatić za zube. Na taj način izbjegavaju dugotrajnu ortodontsku terapiju. Za razliku od krunica koje mogu biti dio djelomičnih ili kompletnih mostova te koje prekrivaju čitave zube, zubne ljuskice izrađuju se isključivo pojedinačno te se apliciraju samo na vanjsku plohu zuba.

 

KADA ODABRATI ZUBNE KRUNICE, A KADA ZUBNE LJUSKICE?

I krunice i ljuskice popravljaju estetiku osmijeha, omogućuju funkciju i štite zube od daljnjih oštećenja. Ispravljaju boju, oblik i veličinu zuba. Kako je za zubne ljuskice potrebno minimalno brušenje zuba, važno je da su prirodni zubi zdravi i bez velikih oštećenja ili ispuna. U protivnom se ljuskice neće moći postaviti. Kada su zubi više oštećeni ili imaju velike ispune, izrađuju se pojedinačne zubne krunice ili most sačinjen od njih. Krunice se preporučuju u slučaju većeg oštećenja, nedostatka zubi ili napuknuća cakline. Mogu se stavljati i na implantate, što nije moguće kod zubnih ljuskica. Dakle, ako ste kandidat za implantate, u tom slučaju preporuka su zubne krunice.

zubi_stomatologija_zubar_ljepota_ljuskice_osmijeh_krunice_most 

Ljuskice se ipak najčešće koriste isključivo u estetske svrhe. Važno je naglasiti da se jednaka estetika dobiva s oba protetska nadomjeska i da se oni upotpunjuju, odnosno kad radimo remake osmijeha, najčešće radimo kombinaciju ljuskica i krunica jer rijetko tko ima sve zube u potpunosti zdrave i pogodne samo za ljuskice.

 

SMILE DESIGN – DIGITALNO PLANIRANJE OSMIJEHA

Danas se radi tzv. smile design tako da redizajniramo stari osmijeh ili kreiramo novi (zahvaljujući totalnoj rekonstrukciji čeljusti). Često zahtijeva angažman i suradnju specijalista raznih grana dentalne medicine. Ono što nam smile design omogućuje do nedavno je bilo nezamislivo. Pacijent može na ekranu računala pratiti planiranje i tijek terapije te ono najvažnije – vidjeti svoje nove zube, svoj novi osmijeh prije no što smo započeli s terapijom, što smanjuje/eliminira mogućnost nezadovoljstva pacijenata na kraju terapije te troškove ponovnog rada jer pacijent može odmah na licu mjesta reći sviđa li mu se novi osmijeh ili treba nešto još doraditi.

 

Nakon detaljnog pregleda, fotografiranja, RTG dijagnostike i analize studijskih modela, postavlja se dijagnoza i predlaže optimalan plan terapije. Kako će izgledati novi osmijeh, pacijentu se može pokazati kompjutorskom simulacijom ili voštanim modelom wax up koji se izrađuje na temelju otiska zubi. Vjerno dočarava finalni rezultat fiksno-protetskog rada. Na temelju wax up-a mogu vam se izraditi i privremeni zubi, tzv. mock up. Smile design omogućuje pacijentima da zajedno sa stomatolozima mogu aktivno sudjelovati u određivanju izgleda i oblika svojih zuba.

 

HOLIVUDSKI OSMIJEH KAO IMPERATIV MODERNOG DOBA

Sve je više pacijenata kojima je visoka estetika osmijeha jako važna. Upućeni su u protetske stomatološke tretmane s pomoću kojih mogu ostvariti osmijeh o kojem sanjaju. Vrlo često uzor su im holivudske zvijezde koje privlače pažnju blistavo bijelim i upečatljivim osmijehom. No, treba biti realan i prilagoditi novi osmijeh fizionomiji pacijenta kako bi se uklopio u kompletni vizualni identitet osobe.

 

U Poliklinici TIM DENT – Miličić stvaraju se individualni holivudski osmijesi prema otiscima zuba pacijenata. Specijalisti stomatološke protetike pažljivo odabiru boju, oblik i veličinu zubnih krunica ili ljuskica (ovisno koji se protetski rad izrađuje) kako bi novi zubi izgledali prirodno u ustima pacijenata.Visoko estetizirani osmijeh postao je imperativ modernog doba, ali dobra je vijest da nije više isključivo rezerviran za poznate osobe iz showbusinessa. Danas ga, uz zubne ljuskice i krunice, može imati svaka osoba koja to poželi. Na stomatologu je da vam predloži optimalnu protetsku terapiju.

 

Specijalisti stomatološke protetike u poliklinici TIM DENT – Miličić pronaći će optimalno estetsko rješenje jer je vaš osmijeh njihov prioritet, baš kao što i govori moto poliklinike VAŠ OSMIJEH, NAŠA STRAST.

 

Ako imate pitanja i nedoumica, obratite se specijalistima stomatološke poliklinike TIM DENT – Miličić, posjetite službenu web stranicu, kontaktirajte ih na broj telefona 01/38 22 937 ili pošaljite elektronsku poštu na ordinacija@timdent.hr.

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...