Danas je svjetski dan lazanja... Donosimo vam lagan recept, bez tjestenine

 

lazanje_hrana_recepti_kuhinja_bolonjese_tjestenina

Danas, 29. srpnja, obilježava se svjetski dan jednog od popularnih jela s tjesteninom - lazanja. Kao što je već poznato, jelo je nastalo u Italiji još u 13. stoljeću, a zanimljiva činjenica je da u početku nije sadržavalo rajčicu jer je ona bila nepoznata u Europi.

 

Najskuplje lazanje mogu se pojesti u Mirage resortu u Las Vegasu - jedan komad košta sto dolara, odnosno 165 BM, što i nije toliko čudno kada čujete što se sve nalazi u porciji. Bolonjez umak, buffalo mozzarella, Parmigiano-Reggiano koji je odležao dvije godine, pršut Iberico, domaća tjestenina, zlatni listići i bijeli tartufi.

 

Najveća porcija lazanja napravljena je u Poljskoj, težila je 4 865 kilograma, a ponosni kreatori su Magillo restoran i Macro supermarket, prenosi Days Of The Year.

 

S obzirom na visoke temperature vani, mi donosimo jedan laganiji i brže gotov recept - bez tjestenine.

 

Sastojci:

·        1 glavica luka

·        1 žlica maslinovog ulja

·        1 paket mesa po izboru, možete koristiti mljevenu govedinu ili puretinu...

·        Sol, papar, bosiljak, češnjak

·        1 passata

·        1 konzerva pelata

·        200 g kozjeg ili kravljeg sira

·        1 jaje

·        1 grčki jogurt

·        Malo brokule

·        2-3 tikvice

·        Tvrdi sir po želji

 

Priprema:

Na žlici maslinovog ulja popržite jednu glavicu nasjeckanog luka dok ne omekša. Dodajte komadiće puretine ili piletine koje ste prethodno začinili i pržite nekoliko minuta. Dodajte passatu, pelate, bosiljak i češnjak. U jednoj zdjeli umiksajte sir, sitno sjeckanu brokulu, jaje i grčki jogurt.  Zagrijte pećnicu na 200°C, namastite vatrostalnu posudu i posložite oguljene tikvice narezane na kriške. Dodajte meso, zatim smjesu od sira i brokule. Ponovite postupak slaganja dok ne napunite posudu do vrha. Naribajte tvrdi sir i pecite dok tikvice ne omekšaju.

vecernji.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...