9 najboljih destinacija u Evropi za ljubitelje sira

 

Evropa je poznata po svojoj ljubavi prema siru. Mnoge poznate vrste sira, potiču baš sa starog kontinenta. Od užurbanih pijaca sira i fascinantnih muzeja do praktičnih radionica izrade sira, evo 9 najboljih evropskih odredišta za ljubitelje ovog proizvoda.

DESTINACIJE_LJUBITELJI-SIRA_EVROPA_FABRIKE-SIREVA_HRANA_LIFESTYLE_MAGAZIN_MLIJEČNI-PROIZVODI_POPULARNI_SVJETSKI_SIREVI_PUTOVANJA_EVROPA_UKUSNO

Roquefort, Francuska

Nije iznenađenje što ova lista počinje sa jednim francuskim mjestom. Roquefort-sur-Soulzon se nalazi na jugu i mjesto je gdje se proizvodi, jedan od najpoznatijih plavih sireva. Pravi se od ovčijeg mlijeka i karakterišu ga tamnoplavo-zelene žile. U ovom mjestu se mogu obići podrumi u kojima sazrijevaju ogromni komadi ovog oštrog sira specifičnog okusa i vidjeti tačno kako se pravi, prije kušanja gotovog proizvoda.

 

Gruyères, Švajcarska

Srednjovjekovni pitoreskni grad je mješavina kaldrmisanih ulica i bujnih livada, ali uglavnom je poznat kao dom tvrdog, zrnastog Gruyère sira, još od 12.vijeka. Možeš da posjetiš fabriku La Maison du Gruyère i saznaš više o istoriji ovog sira i o tome kako se pravi, i da ga, naravno, probaš u njihovom restoranu.

 

Parma, Italija

Lociran u regiji Emilja Romanja u sjevernoj Italiji, jedan od najpoznatijih italijanskih sireva je Parmigiano Reggiano, poznatiji kao parmezan. Ture po fabrici će te voditi kroz proces izrade ovog tvrdog, ustajalog sira bogatog ukusa. Ovaj sir se može pronaći u svakom restoranu, a postoji i čitav muzej posvećen ovom “kralju sira”.

Gouda, Holandija

Poznata po istoimenom siru, Gouda je dio holandske doline sira – regije, prepune aktivnosti za ljubitelje sira. Ne propusti živahne tradicionalne tržnice sira, koje vrve od trgovaca, gdje možeš probati obilje uzoraka i odabrati svoje favorite za ponijeti kući.

 

Emmental, Švajcarska

Švajcarska idilična dolina Emmental, poznata je po svojim valovitim padinama i alpskim pejzažima, kao i po tome što je dom ementalskog sira. U mnogim dijelovima svijeta, poznat je samo kao švajcarski sir. Možeš posjetiti mljekaru Emmental Show i saznati kako se tačno stvara – i zašto ima toliko rupa! Tamo možeš pokušati da napraviš i svoj sir uz pomoć profesionalaca.

 

Pag, Hrvatska

Hrvatsko ostrvo Pag je poznato po svojoj strukturi terena, koji podsjeća na površinu Mjeseca. Takođe je poznat po svom siru, tako da je Pag obavezno odredište za sve koji vjeruju da je mjesec napravljen od sira.

 

Ekskluzivno na Pagu proizveden je sir, koji koristi mlijeko ovaca hranjenih aromatičnom lokalnom vegetacijom poput kadulje, koja je jakim vjetrovima prirodno prekrivena morskom solju. Ovo daje siru poseban slankasti ukus. Možeš obići pašku siranu Gligora i degustirati ovaj poseban sir.

Streefkerk, Holandija

Ako si pravi ljubitelj/ica sira, holandski grad Streefkerk izvan Rotterdama, definitivno bi trebao biti na tvojoj mapi. Ovdje možeš posjetiti Booij Kaasmakers, porodičnu farmu na kojoj već više od 300 godina, proizvode zanatski sir. Ne samo da možeš obići farmu i probati proizvode, već se možeš pridružiti radionici i pripremati svježi sir. Šansa za učenje od stručnjaka!

 

Asturias, Španija

Regija Asturija na sjevernoj obali Španije, poznata je kao País de Quesos, ili ‘zemlja sireva’. Proizvodi preko 50 različitih sorti, uključujući dimljeni Gamonéu i jake i začinjene plave Cabrale. Možeš pratiti Cabrale put sira i posjetiti mljekare, istražiti aromatične pećine sa sirom od vapnenca u Asiegu, gdje se sirevi čuvaju i sazrijevaju, te posjetiti sirane za one najvažnije degustacije.

 

Camembert, Francuska

Camembert u regiji Normandy na sjeveru Francuske, još je jedna svjetski poznata destinacija za ljubitelje sira, zahvaljujući mekanom i kremastom siru, kojem daje ime.

 

Ovdje možeš istražiti lijepu prirodu u kojoj krave pasu, razgledati Maison du Camembert i vidjeti kako se izrađuje ovaj popularni sir – i uživati ​​u degustaciji, naravno. Možeš posjetiti i Durand Cheesemonger – posljednju farmu mliječnih proizvoda, koja još uvijek pravi camembert tradicionalnim metodama.

ultra.ba

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.