Zagrijava li nas dodatno crna odjeća u ljetnim mjesecima?

 

moda_odijevanje_crna-boja_uv-zračenje_ljetna-sezona_crni-komadi

Oduvijek su nam govorili da crna zadržava toplinu i da ovu ne-boju treba izbjegavati prilikom odijevanja za vrijeme vrućina, no postavlja se pitanje koliko je tačna takva tvrdnja?

 

S porastom temperatura i potrebom za svježinom pod svaku cijenu, postavlja se pitanje kakva bi odjeća dorasla ovom zadatku. Lagani i prozračni materijali koji koži pri ljetnim vrućinama dopuštaju da diše predstavljaju najsigurniji odabir, no što je s bojama?

 

Trebamo li doista izbjegavati nošenje crnih komada ili je ovo popularno uvjerenje neutemeljeno?

 

Zašto se, u ovom slučaju, nomadi u pustinji odijevaju u crno? Istina je da odjevni komadi stvoreni od crnog tekstila privlače i zadržavaju toplinu što povećava znojenje, no moramo li se onda odijevati u bijelo?

Bijela odjeća propušta ultraljubičaste zrake odgovorne za kožne bolesti i dobro poznate opekline. Često se kaže da bijeli suncobran na otvorenom ne koristi zaštiti kože od štetnog UV zračenja, a isto se odnosi i na bijele odjevne komade.

 

Prema riječima stručnjaka, u ljetnim mjesecima poželjno je izbjegavati pretanku ili presvijetlu odjeću koja će propuštati ultraljubičaste zrake, a zauzvrat naštetiti koži, a ukoliko ju odlučite nositi, krema za sunčanje trebala bi vam postati najbolji prijatelj i vjerni suputnik.

 

Tuarezi koji žive u zapadnoj i sjevernoj Africi poznati su po tome da nesnosne vrućine provode u tamnoj odjeći, ali vrlo širokoj koja stvara prirodnu ventilaciju i hladi kožu bez straha od negativnih posljedica izlaganja sunčevim zrakama.

 

Za borbu s ljetnim vrućinama stoga je idealan odabir široka odjeća stvorena od lepršavih i zahvalnih materijala koji koži dopuštaju da diše.

azra.ba

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.