Doznajte što se događa ako rublje perete u perilici samo s tekućim deterdžentom

 

odjeća_pranje_veš_deterdžent-tečni_deterdžent-u-prahu

Pranje rublja je (zapravo) vrlo jednostavno: prvo razdvojiš prljavo rublje po boji, spakiraš male ili osjetljive predmete u mrežicu za pranje rublja, a zatim sve staviš u perilicu, dodaš deterdžent, podesiš temperaturu i - kreće. Unatoč tome, usprkos rutini, postoji još nekoliko konkretnih pitanja. Primjerice, ima li razlike ako se rublje pere na 30 ili 40 stupnjeva? Ili: što se događa ako sve operem samo na 30 stupnjeva? I trebam li koristiti prašak ili tekući deterdžent?

 

Kad je riječ o posljednjem pitanju, često je nejasno što je bolje za rublje. Ukratko: oba deterdženta pobrinut će se da rublje bude oprano i svježe. Tekući deterdžent prikladniji je za masne mrlje, dok je deterdžent u prahu obično korisniji za veliku prljavštinu. Ali, postoje i razlozi zašto ima smisla češće prati rublje tekućim deterdžentom.

 

Zašto je tekući deterdžent bolji od deterdženta u prahu?

Čak i ako obje varijante deterdženta osiguravaju da je naše rublje svježe, čisto i bez klica, tekući deterdžent ima očitu prednost nad praškom: uvijek se potpuno otopi, bez obzira na to koliko je visoka ili niska temperatura vode u ciklusu pranja. Budući da je tekući deterdžent već tekući, lako se može pomiješati s vodom za pranje i temeljito očistiti rublje. S druge strane, neke se vrste praška ne otapaju uvijek u potpunosti na nižim temperaturama vode i tada se mogu pronaći kao male grudice na odjeći nakon pranja. Kako bi uklonila ostatke deterdženta, obično je potreban novi ciklus centrifuge - dugoročno gledano, to nije samo loše za okoliš, nego i za tvoj novčanik!

 

Tekući deterdžent produžuje život perilice rublja

Još jedan razlog zbog kojeg bi češće trebala koristiti tekući deterdžent je taj što ima bolja odvodna svojstva u odnosu na deterdžent u prahu. Kao i na odjeći, male grudice neotopljenog praška također se s vremenom mogu skupljati u perilici rublja i, na primjer, začepiti sustav odvodnje ili uzrokovati kvarove. Kako bi tvoja perilica rublja dugo trajala, trebala bi te rizike umanjiti što je više moguće.

 

Treba li se u potpunosti odreći deterdženta u prahu?

Nije nužno. Umjesto toga je bolje smanjiti potrošnju i koristiti ga kad je rublje baš jako prljavo ili ima tvrdoglave mrlje. Za normalno čišćenje i uklanjanje mirisa znoja i slično, međutim, dovoljno je koristiti tekući deterdžent.

miss7.24sata.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...