Vratite pozitivu u svoj život....

radost_sreca_pozitiva

Svima u nekim životnim fazama dođe do zasićenja i svako od nas ima dane kada stres preuzme dominaciju i ništa više ne ide kako treba. Tada postajemo nervozni, depresivni, ljuti i naprosto budemo sve ono što nam nije u prirodi. U tim situacijama ne treba gubiti glavu, jer uz ovih nekoliko savjeta svaka situacija se može sagledati iz drugačije perspektive...

 

Pozitivan pogled na svijet nije samo pitanje dobrog raspoloženja, proaktivno zauzeti optimističan stav prema životu ima realne učinke na naše mentalno i fizičko zdravlje podjednako, uključujući i recentno istraživanje Nacionalne akademije nauka u SAD-u koja je pokazala da optimizam produžava život za čak 15%.

 

Prema riječima životne trenerice Mille Lascelles naši su mozgovi programirani čašu vidjeti napola praznu tako da je neophodno prekinuti taj autopilot i usvojiti nove moduse mišljenja. Uz ovih nekoliko korisnih savjeta možete opet vratiti pozitivu u svoj život…

 

Život u sadašnjosti

 

Iako je već odavno new age klišej na koji je najlakše zakolutati očima, fokusirati se na prisutnost u trenutku, sada i ovdje, potiče osjećaj smirenosti. Ideja je u suštini sletjeti u sadašnjost i život iskusiti onakav kakav je u datom trenutku. Lascelles kaže: „Mnogi se muče s time da stignu na ‘destinaciju sreće’ te žive opterećeni idejom da sreća leži na sljedećem mjestu, sljedećem poslu, sa sljedećim partnerom. Ali dok ne odustanete od ideje da je sreća negdje drugo, ona nikada neće biti ondje gdje ste vi.“

 

Dnevnik zahvalnosti

 

Lascelles predlaže da svakog jutra zapišemo nekoliko stvari na kojima smo zahvalne, fokusirajući se na osobu, užitak i obećanje. Može biti riječ o sasvim sitnim stvarima, ali svaki nam detalj može pomoći da promijenimo mindset: „To donosi instantnu sreću i radost, i može vam aktivirati osjećaje kao prekidačem.“

 

Okružite se pozitivcima

 

Osjećaji su zarazni, kao i raspoloženja. Nije riječ o tome da brišete iz blizine ljude koje volite a prolaze lošu fazu te zasigurno doza crnog humora i britke ironije ima svojih terapeutskih učinaka, no kada osjećate da vas negativa opterećuje, dopustite si da se udaljite od ljudi koji je uzgajaju i šire. Možda bi čak i čistka na društvenim mrežama bila dobar potez prema kvalitetnijem životu.

 

Šetnja

 

Pozitivni učinci boravka u prirodi na zdravlje opsežno su dokumentirani i empirijski dokazani. Izlasci na zrak pomažu regulisati nivo kortizola što znači da povoljno utječu i protiv anksioznosti, stresa i lošeg raspoloženja.

 

Podsjetnik za pozitivu

 

Nemojte čekati da se dobro raspoloženje samo od sebe dogodi, ali nemojte si ni predbacivati ako vam izmiče uprkos naporima. Kada vas obuzima mali ili veliki očaj, samo se pokušajte podsjetiti da zadržite pozitivan stav. „Negativna se iskustva zalijepe za mozak u mikrosekundama, dok je pozitivnima potrebno barem dvadeset sekundi da ih naša pažnja pretvori u sjećanja. Usmjerite pažnju na pozitivna iskustva i zadržite je ondje barem 30 sekundi.”

 

Počastite svoje tijelo i duh

 

Razmislite o stvarima koje vas vesele, popišite ih, osvijestite koliko su neke od njih lake i dostupne, implementirajte ih u dnevnu rutinu. To može biti bilo šta od kućne spa rutine, preko dobre knjige do obilnog ručka, ali šta god da jeste, postavite to kao prioritet. Zaista je silno, silno važno, a svijet će pričekati.

 

Strike a pose

 

Kako se držimo utječe na način kako nas drugi vide, ali i na ono kako se osjećamo u svome biću. Postavka tijela da se držimo „ekspanzivno“, odnosno uspravno te otvorenih ramena i prsa, podiže samopouzdanje.

ljepotaizdravlje.ba


JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.