Self-care rutine u kojima ćemo uživati ovoga vikenda

 

ISCJELJIVANJE_OPUŠTANJE_POZITIVNA-ENERGIJA_RUTINE_SELF-CARE_VIKEND_VRIJEME-ZA-SEBE

Uz stres u porastu, nikad nije bilo bolje vrijeme za brigu o sebi. Evo kako se ovog vikenda možete iscijeliti i opustiti upijajući samo pozitivne vibracije

 

Živjeti zdrav život nije samo ono što vam je na tanjiru ili ono što radite u teretani. Pravi holistički wellness fokusira se i na vaše emocionalno, mentalno i socijalno zdravlje. Zbog toga je jednako važno vježbati mišiće za brigu o sebi koliko i za obavljanje svoje omiljene aktivnosti.

 

Ako se nastojite staviti na sam kraj popisa prioriteta, pogotovo kad taj popis postane dugačak, to znači da, ne samo da zanemarujete sebe, već zanemarujete i sve one koji se na vas oslanjaju. Dugoročno, ako ne trebate vremena da si napunite vlastitu šoljicu, iz nje na kraju nećete moći piti. Prije nego što pomognete drugima, morate staviti self-care na prioritetnije mjesto.

A ako se zbog brige o sebi osjećate krivima (a to se posebno odnosi na roditelje), izbacite taj osjećaj. Kao roditelji, učinit ćemo apsolutno sve za svoju djecu. Osim da se, čini se, dovoljno brinemo o sebi. Da! Briga o sebi jednako je važna kao i osiguravanje da vaše dijete ima čistu pelenu ili da se ne igra noževima. Jednako važno!

 

Naše se tijelo i um ne nose dobro s produženim stresom. Trebali bismo imati zastoja da se prisjetimo, smanjimo pulsiranje kortizola (hormona stresa) kroz krv i uključimo prirodni odgovor opuštanja. Stalna visoka razina stresa može rezultirati tjelesnim i emocionalnim zdravstvenim problemima koje stvarno želite izbjeći! Dakle, iskoristite priliku vikenda da pritisnete dugme za resetiranje i dobijete prijeko potrebnu brigu o sebi.

 

1. Odvojite malo vremena za čitanje nove (ili stare omiljene) knjige. Pokazalo se da čitanje zapravo smanjuje razinu stresa i može biti prekrasan način da se isključite i uđete u novi svijet (onaj koji nema rokove za rad). Savjet: Pronađite ugodno mjesto za čitanje vani i uzmite malo dodatnog vitamina D tokom čitanja.

 

2. Organizujte spa tretman kod kuće. Zapalite nekoliko mirišljavih svijeća, nanesite masku za lice, piling i pripremite komplet za pedikir. Uključite umirujuću muziku i potpuno se opustite. Savjet: Ako imate sredstava, rezervišite dan u spa centru. Najbolje uživanje!

3. Pogledajte neke video zapise koji vas nasmijavaju. Smijeh je prekrasan način za ublažavanje stresa, nemoguće je biti pod stresom dok se smijete ‘od srca’! Savjet: Pustite neku komediju i smijte se naglas sa dragim ljudima uz kokice.

 

4. Idite na lokalnu tržnicu i uzmite gomilu cvijeća koje će vam izmamiti osmijeh na lice. Snaga cvijeća! Ono može biti tako divan način liječenja sebe ili nekoga drugog, izgled i miris prekrasnog buketa mogu vam uljepšati dan. Savjet: Svake nedjelje otiđite u prirodu i naberite svježi buket poljskog cvijeća.

5. Krenite u šetnju negdje gdje se možete povezati s prirodom. Možda uz plažu, oko jezera, u šumu. Fokusirajte se na disanje na svježem zraku i trenutak u kojem se nalazite, upijajući boje, mirise, zvukove i prizore oko sebe. Iskustvo s prirodom + vježbanje pažljivosti = savršenstvo! Savjet: Organizujte duže putovanje na kojem se možete povezati s prirodom. Možda cjelodnevno pješačenje ili dugi vikend na plaži.

 

6. Odaberite recept koji ste željeli isprobati i odvojite večer za kuhanje (možda uz čašu vina). Umjesto uobičajenog užurbanog obroka, odvojite malo vremena kako biste zaista iskoristili osjetilno iskustvo kuhanja. Savjet: Upalite neke svijeće, pustite neke melodije i napravite ugođaj za sastanak sa svojim partnerom.

 

7. Napravite si veliku šoljicu kafe ili čaja i provedite jutro u krevetu s časopisom, novinama ili knjigom. Koliko često odvajate vrijeme ujutro bez planova? Prestanite zakazivati vikend planove i dajte si dopuštenje da jutro provedete opuštajući se u krevetu. Savjet: Što kažete na to da ovaj vikend uradite sve s ovog popisa?

soeursmagazine.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...