Može li vakcina protiv koronavirusa utjecati na menstrualni ciklus

 

vakcina_menstruacija_COVID-19

Još uvijek nije poznato mogu li vakcine protiv Covid-19 utjecati na menstrualni ciklus kod žena, međutim istraživači počinju proučavati problem.

 

Kako Independent navodi do sada nije utvrđena veza između poremećaja ciklusa i primanja bilo kakve vakcine, nevezano za Covid-19.

 

Vakcine su dizajnirane da aktiviraju naš imunološki sistem, a neki stručnjaci su se pitali može li to privremeno poremetiti menstrualni ciklus.

 

Do sada su izvještaji o nepravilnim krvarenjima bili anegdotski, zbog čega je teško utvrditi bilo kakve veze s vakcinama, jer bi promjene mogle biti rezultat drugih faktora, uključujući stres, prehranu i životne navike. Nedostaje i podataka koji prate promjene menstrualnih ciklusa nakon vakcinacije općenito.

 

Ako se ipak utvrdi veza između vakcina i kratkoročnih promjena u krvarenju, stručnjaci kažu da to nije dovoljno dobar razlog da se izbjegne vakcinacija.

 

"Prednosti primanja vakcine sigurno premašuju trpljenje jednog teškog ciklusa, ako su zaista povezani", rekla je dr. Mary Jane Minkin, ginekolog i profesorica na Medicinskom fakultetu Univerziteta Yale.

 

Istraživači su nedavno pokrenuli istraživanje kako bi započeli prikupljanje podataka o ovom problemu. Međutim, nalazi neće utvrditi postoji li veza između vakcine protiv Covid-19 i menstrualnih promjena, ali mogli bi pomoći u formiranju temelja za daljnja istraživanja, rekla je Katharine Lee, jedna od istraživačica sa Washington Univerziteta u St. Louisu.

 

Doktor Jen Gunter, ginekolog iz San Francisca, rekao je da je veza moguća, jer sluznica maternice koja se prolijeva tokom menstruacije sadrži imune stanice koje pomažu u zaštiti maternice.

 

Također nema dokaza da bilo koja vakcina, uključujući ovu protiv Covida-19, utječe na plodnost, prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti i Američkom koledžu opstetričara i ginekologa.

klix.ba

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO