Mirisna, ljekovita, osvježavajuća: Upoznajte sve zdravstvene benefite zove

 

zova_sok-od-zove_bazga_lijek_zdravlje_kašalj_čaj_lakasativ

Zova je, po ljekovitim osobinama, prava mala apoteka! Osim čaja ili soka, od nje se može pripremiti i pjenušavo vino!

 

“Zova se u našoj tradiciji smatra sjenovitim drvetom – onim koje predstavlja vezu između nas i podzemnog svijeta. Vjerovalo se da u stablu žive vile i seljaci ni po koju cijenu nisu željeli da pale zovu da ih ne bi uznemirili”, objašnjava za RTS novinar i narodni travar Momčilo Antonijević.

 

Tradiciju na stranu, zova ima izuzetne ljekovite osobine. Dobro je poznato dejstvo čaja od zove na snižavanje povišene temperature.

 

“Zova je prilično bezbjedna za upotrebu i mogu da je koriste i mala djeca. Kada su deca u pitanju (ne odojčad), doziranje je veoma važno: jedna kafena kašičica suhog cvijeta zove prelije se ključalom vodom i ostavi da odstoji 15-20 minuta. Zatim se procijedi i čaj se pije topao”, kaže Antonijević.

 

Djeca ne bi trebalo da piju više od jedne do dvije šolje dnevno, dok je za odrasle ta mjera tri šolje. Čaj od zove izaziva obilno znojenje, pa se na prirodan način spušta tjelesna temperatura. Na vrlo sličan način djeluje i lipa.

 

Sok od zove je, takođe, veoma popularan u narodu, a Antonijević je dao i recept za “šampanjac” od zove, jer se na njenim cvjetićima nalaze prirodni kvasci, koji poslije izvjesnog vremena izazivaju fermentaciju zaslađene vode od koje se to piće pravi.

 

“Šampanjac” od zove ima i probiotske kulture u sebi, tako da je koristan za crijevnu floru.

 

Zova je veoma popularna u njemačkoj travarskoj tradiciji, kao jedan od najboljih lijekova protiv prehlada i gripa, a njeno antivirusno djelovanje potvrdili su i njemački naučnici.

 

Osim cvjetova, izuzetno su ljekoviti i plodovi zove koji su jako bogati antocijanima. One su odličan lijek protiv gripa, a u Njemačkoj se od njih pravi sirup.

 

Svježi imaju blago laksativno dejstvo, pa ih je zato potrebno termički obraditi.

 

Zova, takođe, podstiče izbacivanje tečnosti iz organizma i snižava nivo mokraćne kiseline u krvi i zbog toga se preporučuje onima koji pate od artritisa i reume.

 

Zovom protiv upale grla

 

Može da se koristi i protiv upale krajnika ili gnojnih upala grla, u kombinaciji sa listom kupine i petrovcem. Žalfija je, takođe, odlična u tu svrhu, ali njeno kombinovanje sa zovom nije dobro.

 

Napitak se može napraviti tako što se pomiješaju jednake količine cvjetova zove, listova kupine i nadzemnog dijela petrovca. Jedna supena kašika te smjese prelije se šoljom ključale vode, promiješa se, poklopi i ostavi 30–45 minuta.

 

Poslije toga se procijedi i pije u što manjim gutljajima. Cilj je da se što duže čaj zadrži u grlu. Dvije do tri šolje dnevno.

 

Antonijević ističe da zovu treba brati u prirodi, dalje od gradova i zagađenja, i to po suhom vremenu.

ljepotaizdravlje.ba

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.