Bijeli jasmin: Izdržljivi cvijet sunca od kojeg će zamirisati cijeli balkon i vrt

 

bijeli-jasmin-cvijece_balkon_miris_aroma

Biljka od koje se rade parfemi, ulja i čajevi, od koje mirišu čitave gredice i balkoni, a svojom elegancijom uklapa se u svaki prostor, svakako je jasmin.

 

Postoji više od 200 vrsta različitih samoniklih vrsta jasmina. Na našim prostorima najpoznatiji je obični ili bijeli jasmin, no po svojim karakteristikama sve je samo ne običan.

bijeli-jasmin-cvijece_balkon_miris_aroma

Taj jasmin može narasti do metar i pol, a kada cvjeta, to je obično u skupinama od tri do pet cvjetova. Krasi ga uistinu jak, slatkast miris, a cvate upravo u ovom periodu, tijekom svibnja i lipnja.

 

Potrebno mu je redovito zalijevanje i godišnje obrezivanje kako bi se poboljšao njegov rast i cvatnja. Ljubitelj je sunčanih gredica i balkona, no osim spomenutog obrezivanja ne zahtijeva posebnu brigu.

bijeli-jasmin-cvijece_balkon_miris_aroma

KAKO UZGOJITI JASMIN?

 

Ako ste svoje vrtove ili balkone odlučili uljepšati jasminom, birajte osunčana i topla mjesta. Ako živite u području mediteranske klime, možete ga posaditi na gredice, no u kontinentalnim krajevima preporučuje se sadnja u tegle koje tijekom zime možete skloniti. Naime, jasminu smetaju mraz i hladni vjetrovi, a snijeg mu može oštetiti listove.

 

Jednom kada ga posadite, nastojte da što duže ostane na tome mjestu. Ako se naglo promijeni njegovo stanište pa, primjerice, s osunčanog prostora ode u mračniji, biljka će doživjeti šok, a to će se vidjeti u obliku mrlja na njezinim listovima.

bijeli-jasmin-cvijece_balkon_miris_aroma

Nakon što jasminova cvatnja završi, obvezno ga treba obrezati kako bi iduće godine mogao dati mirisne i lijepe cvjetove.

 

Zanimljivo je da tijekom zimskih mjeseci lišće mijenja boju, pa tako listovi jasmina postaju crvenkasti.

OGRADA OD JASMINA


Bijeli jasmin pripada biljkama penjačicama. Vrlo se lako i brzo omota oko potpornja pa je zato idealan za stvaranje „ograde“ na balkonu koja će vas štititi od pogleda susjeda.

 

Dodate li tome nekoliko jastučića, koktel i pokoju lanternu, najmirisnija i samo vaša oaza bit će vam nadohvat ruke.Piše: zadovoljna.hr

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.