Zavirite u najšarmantniju ulicu u Parizu koju je "proslavio" Instagram

 

pariz-francuska-instagram

Očaravajuća kaldrmisana ulica Rue Cremieux u 12. okrugu u Parizu dugo je bila "tajno mjesto" za koje je znalo malo ljudi. Ali pojava društvene mreže Instagram "proslavila" je ovu ulicu, na veliku žalost njenih stanovnika.

 

Danas je Rue Crémieux sve traženija lokacija za modne fotografe, filmaše i ljude koji traže nešto jedinstveno što odgovara svijetu Instagrama zasićenim bojom.

 

U mnogim aspektima ovaj neobični put između Rue de Lyon i Rue de Bercy zapravo uopće ne izgleda kao Pariz i možda više podsjeća na put Portobello na londonskom Notting Hillu ili Burano u Veneciji. Šarene fasade, prizor kao sa slika trompes l'oeil i cvijeće na prozorima, vaze od terakote ispunjene bujnim biljkama daju osjećaj da ste na trenutak pobjegli iz Pariza.

Zanimljiva činjenica koju malo ko od posjetilaca Rue Cremieux zna je da je ulica zapravo dobila ime po advokatu. Preimenovana je 1897. godine po Adolpheu Crémieuxu, koji je branio ljudska prava jevrejskog naroda u Francuskoj.

 

Instagram je Rue Cremieux toliko "proslavio" da se stanovnici osjećaju sve više kao pod opsadom posjetitelja koji zaboravljaju da je ulica u stambenoj četvrti. Početkom 2019. godine stanovnici umorni od buke, fotoaparata i nepromišljenih turista zamolili su grad Pariz da postavi kapije koje zatvaraju ulicu za posjetitelje u večernjim satima i vikendom.

 

Jedna stanovnica ulice Rue Cremieux rekla je da razumije da ljudi žele posjetiti ulicu i fotografisati se, ali zamolila ih je da to urade uz ljubaznost i poštovanje prema vlasnicima nekretnina, ostalim posjetiteljima i okolišu.









klix.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...