Nizozemska i tulipani... čaroban proljetni spoj koji se ne propušta

 

nizozemska_holandija_cvijece_tulipani_proljece

Svoj dugi put od Turske do Nizozemske tulipan je, kako povijesni izvori govore, prešao u 16. stoljeću, i ostao državni simbol do danas. S pravom ćete se zamisliti nad svim mogućim biljnim vrstama donošenima s najrazličitijih dijelova kugle zemaljske koje ipak nisu toliko značajni za svoju novu domovinu – ali tulipan jest. Tome je pridonijela posebna povijesna okolnost u kojoj se Nizozemska našla u turbulentnom 16. stoljeću.

 

Naime, pred kraj osamostaljenja protestantske Nizozemske od kršćanske Španjolske, Nizozemci su mogli odahnuti i financije usmjeriti na izgradnju trgovine i ekonomije. Također je opće poznato da je državna simbolika jedan od nositelja osjećaja povezanosti naroda, stoga je ovaj prekrasni, njima egzotični cvijet poslužio kako bi predstavio nešto novo, ali i elitno.


Naime, zbog svoje iznimne ljepote, ali i dugog vremena sazrijevanja, postao je simbol bogatstva i ukusa, te su bogati žitelji Nizozemske bili spremni odvojiti pozamašne iznose kako bi nakitili svoje palače šarenim vrtovima. Iako je ta tradicija čak dovela i do problema na nizozemskoj burzi, ipak se, srećom, održala, i danas se ova zemlja diči svojim nacionalnim simbolom, ali i puni državnu blagajnu.

Naime, turizam u nizozemsku blagajnu spremi čak 82 milijarde eura – s razlogom, jer ipak je to zemlja s izuzetno bogatom kulturno-umjetničkom tradicijom. Uz nezaobilaznu želju svakog ljubitelja putovanja – Amsterdam, ipak bi bio grijeh ne posjetiti i prekrasna polja tulipana na koja možete naići već nakon tridesetominutne vožnje autom od glavnog grada.

 

Najpoznatije lokacije polja čistog uživanja su Noordoostpolder (u pokrajini Flevoland), ali i u blizini drugih većih nizozemskih gradova: Haguea i Leidena. Upravo u blizini Leidena održava se najveći cvjetni sajam na svijetu Keukenhof u Lisseu, gdje ćete se zasigurno nauživati najrazličitijih kombinacija boja tulipana, više nego igdje drugdje u svijetu.

Ako su tulipani vaš primarni razlog za posjetu ove prekrasne zemlje, travanj je zasigurno najbolji mjesec za to. Sezona tulipana počinje već krajem ožujka i traje do sredine svibnja, no tulipani blistaju svojim punim sjajem sredinom četvrtog mjeseca.

naturala.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...