Naučimo voljeti sebe... Ko ne zna cijeniti sebe ne može cijeniti ni druge!

 

journal-život-samopoštovanje-cijeni_sebe

Nemoguće je dati drugima ono što sami ne posjedujemo. Ako nismo u stanju da pružimo ljubav sebi, male su šanse da ćemo imati zdrav odnos sa drugima.

 

Voljeti sebe prvi je korak u razvijanju temelja međusobnog povjerenja i stabilnosti. Voljeti sebe znači pružiti sebi priliku da otkrijemo veliki potencijal i veličinu koja je u nama. Voljeti sebe znači biti pažljiv prema sebi te poštovati i voljeti sebe onakvima kakvi jesmo.

 

Moramo prestati osuđiati sebe, kritikovati sebe i upoređivati se sa drugima. Moramo prestati pokušavati da budemo nešto što nismo i riješiti se svih predrasuda koje imamo o sebi. Da bismo bili u miru sa sobom, moramo prestati zahtijevati više od sebe nego što možemo dati.

 

Svima nam je važno da poboljšamo svoj život ali to nas ne smije natjerati da živimo u stalnom stanju tjeskobe u kojem počinjemo da preziremo svoju suštinu. Kada naučimo da pustimo sva lažna uvjerenja koja utiču na nas moći ćemo osjetiti pozitivne promjene.

 

Samo u sadašnjosti možemo djelovati i živjeti u potpunosti. Pa čak i ako nemamo sve o čemu sanjamo, imamo moć mijenjati stvari ponašajući se dosljedno onome što jesmo. Razmišljanje o prošlosti ili maštanje o budućnosti samo nas udaljava od stvarnosti.

 

Stvarnost koja nikada neće biti ista onoj o kojoj sanjamo, ali koja je, barem, stvarna. Naučiti voljeti sebe je dugo putovanje, ali imati pozitivno mišljenje o sebi je prvi korak ka samospoznaji. Moramo naučiti objektivnije razmišljati, ostavljajući po strani i pretjeranu kritiku i savršenstvo, koje je nemoguće postići. Da bismo nekoga zaista voljeli, moramo se osloniti na nesebične ideje i ponašanje.

 

Ljubav prema osobi hrani u nama želju da doprinese razvoju njegovih sposobnosti, a ne razvoju sposobnosti koje bismo željeli da ima. Tražiti svoju sreću i osjećati se dobro u svojoj koži ne znači biti sebičan. To je najvažniji i neophodan uslov da biste mogli uspostaviti pozitivan odnos sa drugima.

 

Vremenom ćete shvatiti da ne možete kriviti druge jer oni nisu ono što biste željeli. Tek tada započinje vaše putovanje do istinske ljubavi. Ako želite istinsku ljubav, prvo je naučite prenositi na sebe.

infpult.info

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...