Amanda Gorman je prva pjesnikinja na naslovnici magazina Vogue

 

amanda-gorman_magazin_vogue_moda_pjesnik

Amanda Gorman, koja je privukla pažnju svojim nastupom na inauguraciji predsjednika SAD-a Joea Bidena, je prva pjesnikinja koja se našla na naslovnici magazina Vogue.

 

Annie Leibovitz je za majsko izdanje magazina fotografisala 23-godišnju diplomiranu studenticu s Harvarda, koja je na naslovnici nosila Louis Vuitton pokrivač, koji je za potrebe slikanja stiliziran kao haljina, sa širokim i zamršenim zlatnim remenom.

 

Živopisni uzorak odjevnog predmeta nadahnut je afričkim naslijeđem, a dizajnirao ga je Virgil Abloh - prvi Afroamerikanac na poziciji umjetničkog direktora modne kuće Louis Vuitton.

 

"Prva pjesnikinja na naslovnici Voguea. Vječno sam zahvalna i ne očekujem da ću biti posljednja - jer šta je poezija, ako ne ljepota?", napisala je Gorman u objavi na Instagramu.

 

Gorman se proslavila nakon dirljivog čitanja svoje pjesme "The Hill We Climb" na inauguraciji predsjednika Joea Bidena u januaru.

 

Nakon tog nastupa Gorman je potpisala ugovor s agencijom za modele IMG, pojavila se na naslovnici magazina Time, imala niz javnih nastupa, uključujući panel za Međunarodni dan žena s bivšom državnom sekretarkom Hillary Clinton, predsjednicom doma Nancy Pelosi i supermodelom Chrissy Teigen.

 

U septembru će mlada pjesnikinja objaviti dvije knjige - zbirku svoje poezije "The Hill We Climb and Other Poems" i dječiju slikovnicu "Change Sings: A Children's Anthem", koje su već na listi najprodavanijih na Amazonu.

klix.ba

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.