Zagreb, koji je nije mazio, odaje počast Miri Furlan

 

Svijet je napustila 20. siječnja ove godine

mira-furlan_zagreb_hrvatska_glumica

'Gledam u zvijezde. Noć je vedra i Mliječna staza čini se tako blizu. Tamo ću uskoro poći. 'Svi smo mi od zvijezda', odjednom sam se sjetila Delennine rečenice iz Joeovog scenarija. Nije loše. Ne bojim se. U međuvremenu, dopustite mi da sklopim oči i osjetim ljepotu oko mene. I duboko udahnem ispod tamnog neba punog zvijezda. Udahnem. Izdahnem. To je sve', bile su posljednje riječi na društvenim mrežama domaće glumice koja je djelovala diljem svijeta, Mire Furlan. Nažalost, 20. siječnja je posljednji put sklopila oči nakon što je duže vrijeme bolovala od virusa Zapadnog Nila koji joj je prenio zaraženi komarac,prenosi Story.


Iako je život ovdje u Hrvatskoj, u Zagrebu, nije mazio, njezin grad će joj odati počast idućeg vikenda. Od 26. do 29. ožujka, zagrebačko kino Tuškanac prikazat će osam filmova u čast nedavno preminule glumice. Riječ je samo o filmovima u kojima je ostvarila zapažene uloge, a program otvara 'U raljama života' redatelja Rajka Grlića iz 1984. godine.


Osamdesetih godina, kada je prolazila kroz uistinu težak period u bivšoj državi, upoznala je njega - svog budućeg supruga Gorana Gajića. Upoznali su se na jednom nastupu 1986. godine grupe Le Cinema, u kojoj je pjevala, nakon čega je Mira počela svoj život na relaciji Zagreb - Beograd. S obzirom na to da su tada, kada je njihova veza bila na samom početku, počele tenzije između Srbije i Hrvatske, Miru nisu štedjeli, a čak su je prozvali i izdajicom.


Iste se godine obratila i Hrvatskoj u javnom pismu. 'Budući da se ipak radi o mom jedinom životu, i kad sam već iz nekog razloga izabrana da poslužim kao prljava krpa o koju je zgodno tu i tamo obrisati blatne cipele, pa iako sam previše očajna da bih uopće imala volje za polemiziranje po novinama, ipak mislim da sebi i ovom gradu dugujem barem nekoliko rečenica. Baš kao na kraju nespretne, mučne, krive ljubavne priče, kad se, potpuno pogrešno, uvijek još nešto hoće reći i objasniti, iako u dubini duše znamo da su sve riječi suvišne, jer ih, naime, više nema tko čuti. Jer je, naime, kraj', dio je dirljive i emotivne poruke.


Mira Furlan rođena je u Zagrebu 1955. godine, a slavu je stekla glumeći u brojnim kazališnim komadima, filmovima i serijama. Od 1991. godine živjela je i radila u Sjedinjenim Američkim Državama. Karijeru je počela graditi u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a osamdesetih godina postala je jedna od vodećih hrvatskih i jugoslavenskih filmskih glumica.

JOURNAL DE LUXE je popularan fashion, beauty & lifestyle web magazin. Svakog dana nove vijesti, savjeti i zanimljivosti.