5 self-care rituala koje biramo ove godine

 

FITNESS-HOLISTIČKI-ODMOR-RITUALI-SELF-CARE-SKINIMALIZAM-SPAVANJE-TIK_TOK-ZDRAVLJE

Tražite idealni self-care za sebe? Izdvajamo 5 trendova koje biramo ove godine (neki od njih su jednostavniji nego što mislite)


Self-care je tema o kojoj se zaista mnogo priča posljednjih godina. Pomoći sam sebi – zar to zaista nije neki cilj kojem svi težimo? Ako si dobar sebi dobar si i drugima. Međutim, ova samopomoć nije uvijek jednostavna. U mnoštvu dnevnih obaveza i svega što trebamo učiniti čini se da redovno zaboravljamo na sebe.


Self-care je u neku ruku postao i pomodarstvo ali s druge strane nikada nije bilo važnije primjenjivati ga. Donosimo 5 novih self-care trendova koje je donijela 2021. godina; ne morate primijeniti sve pa čak ni većinu – dovoljno je da 1 ili 2 self-care navike koje odgovaraju vama i vašim potrebama inkorporirate u svoje dnevne navike i to će zaista učiniti razliku.


SPAVAJTE

Svi se osjećamo bolje nakon dobrog noćnog odmora. Zapravo je naučno dokazano da više spavanja poboljšava gotovo svaki dio našeg života, uključujući povećanje produktivnosti na poslu, dajući nam dodatnu energiju za igru ​​s djecom i kućnim ljubimcima i sveukupno vedrije raspoloženje tokom dana. Trebali bi spavati 7 do 8 sati. Ukoliko mislite da trenutno ne dobivate dovoljno sna, identificirajte razloge za to i pokušajte ih promijeniti u svoju korist. Možda ste tek dobili bebu, možda imate kućnog ljubimca (čitaj mačku) koja se budi tokom noći, možda ste nervozni i anksiozni zbog nečeg što vas muči, možda jedete kasno pa vas muči probava..šta god da je pokušajte promijeniti situaciju u svoju korist – mijenjanje s partnerom oko bebe, igra s macom prije spavanja, rješavanje problema koji vas muče, ne jesti prije spavanja određeni broj sati. Svaki problem ima rješenje i na vama je da identificirate taj problem i pronađete najbolje moguće rješenje s obzirom na okolnosti u kojima se nalazite.


POSVETITE SE SVOM ZDRAVLJU

Za ovo možemo kriviti uspon girlboss kulture, ali posljednje desetljeće proveli smo dane i mjesece ostajući kasno na poslu, spavajući svega pet-šest sati, jedući brzu hranu jer jednostavno ne možemo da stignemo napravimo ručak ili večeru, trčali za svakodnevnim obavezama – ukratko nastojali da utjelovljujemo #haveitall. Uf. Sada se to neminovno odrazilo na naše zdravlje (ili ukoliko još nije odrazit će se) i ostaju nam doživotne posljedice. Vrijeme je da zaustavite ovaj začarani krug. Napravite pretrage. Shodno rezulatatima napravite promjene u prehrani, vježbanju i načinu života kako bi se vaši parametri vratili u normalu.


PRIUŠTITE SEBI HOLISTIČKI ODMOR

Osam sati sna. U REDU. Taj dio ćete riješiti. No jeste li znali da zapravo postoji sedam različitih vrsta odmora koje biste trebali redovito inkorporirati u svoje odmaranje? Prema popularnom TED razgovoru Saundre Dalton-Smith, MD, fizički odmor (poput spavanja ili restorativne yoge) samo je mali dio odmora koji nam treba. Tu su i mentalni odmor (probajte meditaciju), senzorni odmor (isključite sva svjetla u uredu na deset minuta), kreativni odmor (pokušajte pjevati i plesati dok kuhate večeru), emocionalni odmor (ne činite bilo koje vrste usluga za bilo koga sedmicu dana), socijalni odmor (smanjite vrijeme na društvenim mrežama) i duhovni odmor (aktivirajte se, hranite životinje, volontirajte, pomozite onima u potrebi) I što je najbolje, ove sesije odmora ne moraju trajati satima. Ponekad vam treba samo minuta dubokog disanja da biste napunili svoje baterije i postali svjesniji okoline oko sebe.


PRIDRUŽITE SE TIKTOK FITNESS IZAZOVU

Još jedna godina, još jedna neuspjela novogodišnja odluka. Ali tek je mart – svega 3 mjeseca su prošla od kako ste donijeli te odluke i još uvijek nije kasno da se posvetite njihovom ispunjenju. Ako se vaše odluke tiču nekih fitness ciljeva, a jednostavno trenutno nemate volje (ili vremena) da se obavežete na neke veće fitness izazove, uzmite telefon i skoknite na TikTok. Pronaći ćete tone brzih, besplatnih treninga koji olakšavaju održavanje forme (i na taj način zabavljaju). Neke od naših preporuka: Apartment-Friendly Cardio with @blogilates, Glutes with @nellyfitnez i Abs with @addiehebert.


PRIHVATITE SKINIMALIZAM

O skinimalizmu smo već pisali (ukoliko niste pročitali članak možete ga pročitati ovdje) a toliko je dobar trend i toliko nam se sviđa da ga moramo i ovdje spomenuti. Skinimalizam nas uči da volimo sebe i ne samo to nego da koristimo što je manje proizvoda moguće. Sviđa vam se to? Naravno da da i vrijeme je da usvojite ovaj trend punim plućima i da ga primjenjuje i onda kada ne bude trend. Volite sve svoje nesavršenosti i svoje mane. Volite svoje pore, svoje linije, svoje strije, svoje pjegice. Volite sebe i svoje tijelo. Volite svo ono iskustvo koje vam je donijelo te promjene na koži i tijelu. Volite život.


I na kraju napravite sebi šoljicu čaja, upalite svijeće, upalite muziku koju volite, izađite van u svoje dvorište ili na balkon, uživajte u zrakama sunca..radite sve ono što volite i što će vam donijeti sreću u tih nekoliko sati koje posvećujete samo sebi.

soeursmagazine.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...