Voće bogato proteinima koje trebate dodati u svoju prehranu

 

AVOKADO-BANANE-GROŽĐICE-ISHRANA-JACKFRUIT-KAJSIJE-KIVI-KUPINE-PROTEINI-VEGANIZAM-VITAMINI-VOĆE

Donosimo 8 voćki koje su značajan izvor proteina i koje biste svakako trebali dodati u svoju prehranu


Kada pomislite na proteine vjerovatno prvo pomislite na jaja, meso, morske plodove, jogurt, sir – međutim proteini se mogu pronaći i u drugim namirnicama, a pogotovo voću. Ovo je nešto s čim se osobe koje pređu na vegetarijanski ili veganski način ishrane susreću na samom početku dok se ne upoznaju sa drugim načinima unošenja proteina, odnosno vječito pitanje onih koji nisu na ovom načinu ishrane (Kako unosite proteine u organizam). Istina je da proteina ima u brojnim drugim namirnicama a danas ćemo predstaviti voće koje sadrži proteine.


Žene bi trebale da unesu u organizam 46 grama proteina dnevno dok je za muškarce dnevni unos 56 grama. Voće pored proteina obiluje i drugim vitaminima te zdravim ugljikohidratima i vlaknima. Samo voće nema veliku količinu proteina u sebi pa ga trebate kombinirati sa drugim namirnicama (quinoa, leblebije, chia, zeleno povrće) kako biste unijeli dovoljne količine proteina u organizam.


U nastavku ćemo predstaviti voće bogato proteinima koje biste trebali dodati u svoju prehranu.


JACKFRUIT

Jackfruit je tropska voćka koja u sebi pored proteina ima značajan udio vlakana, vitamina A i C, magnezija, kalcija i željeza. Često se spominje kao veganska zamjena za meso. Jackfruit možete potražiti u lokalnim trgovinama zdrave hrane a i DM ima zamjenu za mesu od ove voćke.


AVOKADO

Za avokado već vjerovatno znate da je izvor zdravih masti, međutim avokado sadrži i značajan udio proteina, kao i vlakana, magnezija, vitamina C, E i K. Kombinacija masti i vlakana će vas dulje držati sitima pa je avokado odličan izbor za one koji paze na prehranu ili žele da smršaju.


KAJSIJE

Voćka zastupljena i na našem području, kajsija također obiluje proteinima. Ono što je bitno jeste da konzumirate svježe kajsije a ne sušene. Kasija je bogata proteinima, A, C i E koji igraju značajnu ulogu za naš izgled kože. Pored konzumiranja svježe kajsije dobar izbor je također i prirodni, hladno cijeđeni sok od ove voćke koji možete piti tokom cijele godine. Ova voćka će pospješiti vašu probavu te vas držati sitima duže vremena, a također će učiniti čuda za vaš izgled.


KUPINE

Kupine su također pune proteina i vlakana, te obiluju vitaminom C i antioksidansima što ih čini odličnim izborom kako za vaše zdravlje tako i za vaš izgled.


KIVI

Kivi u sebi sadrži obilje proteina i vlakana, vitamina C i željeza. Njegova dostupnost čini ga odličnim izborom kada tražite voće koje konzumirati kako bi unosili proteine.


VIŠNJE

Jedna od omiljenih voćki ljeta sadrži značajan udio proteina, te obiluje antioksidansima. Višnje u sebi sadrži i melatonin te vam mogu omogućiti miran i odmoran san. Kada nisu u sezoni možete ih kupiti smrznute te dodavati svojim smoothie receptima.


GROŽĐICE

Grožđice također u sebi sadrže proteine međutim kako imaju i veći sadržaj šećera nego je to slučaj sa svježim voćem trebate ih izbjegavati ili paziti na unos ukoliko želite da gubite kilograme. Grožđice su izvor i željeza te mogu pomoći spriječiti anemiju.


BANANE

Možda jedna od omiljenih voćki na listi za mnoge, banane su također značajan izvor proteina, kao i vlakana, vitamina A, B6 i C, te magnezija. Odličan su izbor nakon vježbanja te ih možete jesti svježe ili dodati svom smoothieju, staviti na krišku premazanu kikiriki puterom ili na bilo koji drugi način.

soeursmagazine.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...