Meteorolozi u Njemačkoj najavili crveni snijeg ovog vikenda

 

skandinavija-njemačka-fenomen-crveni-snijeg-hladno-vrijeme-meteorolozi

Meteorolozi u Njemačkoj upozorili su da je za vikend u toj zemlji moguć crveni ili krvavi snijeg, neobičan meteorološki fenomen koji izazivaju ekstremne vremenske prilike.


Susrešće se hladan vazduh koji dolazi iz Skandinavije na sjever Njemačke i donosi snijeg i oluje, a meteorolozi predviđaju i do 40 centimetara snijega, kao i topao vazduh iz Sahare na jugu te zemlje koji donosi temperature od 16 stepeni.


Vazduh iz Sahare sa sobom nosi čestice pijeska koje će obojiti snijeg u crveno, prenosi SNA news.


Andreas Fridrich iz Njemačkog meteorološkog servisa objasnio je za njemačke medije da se pojava crvenog snijega događa kada se čestice pijeska i višim slojevima atmosfere pomiješaju sa kristalima snijega koji padaju na zemlju - potom se zajedno talože i tako oboje snijeg u crveno.


Stručnjaci, međutim, navode da nije samo pijesak iz Sahare krivac za ovu pojavu, već i mikroorganizmi, poznati kao snježne alge, koji tokom topljenja mogu da promijene boju snijega.


Na sajtu Njemačkog meteorološkog servisa objašnjava se da krvavi snijeg najčešće nastaje zbog čestica pustinjskog pijeska, koji u crveno može obojiti i kišu, dok su alge kao uzrok češće u barama koje ostaju poslije topljenja snijega ili kiše.
klix.ba

 

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...