Zdrave navike na poslu koje moraš praktikovati

 

work-time_spend_on_work-healthy_things_on_work_that_you_must_to_do-how_to_be_better_on_work-better_concentration-good_health-fitness_on_work

Činjenica je da sve više zaposlenih ima problema sa leđima, kičmom, probavom, kilažom kao i masnim naslagama na tijelu. Kancelarijski život zna biti dosta iscrpljujući, imajući u vidu da osobe sjede po osam sati, a nekada i više. Zato su bitne zdrave navike. Zašto ova 2021. godina ne bi bila godina dobrih promjena?

 

Nedostatak kretanja, kao i konstantno sjedenje u istoj poziciji zna biti veoma iscrpljujuće za tijelo i um. Takođe, većina kompanija ne posjeduje kuhinju ili restoran, te se ručak svede na sendviče i brzu hranu iz okolnih restorana.

 

Ako si među onima koji brinu o svom zdravlju, te žele da se osjećaju i izgledaju odlično, onda je vrijeme za promjene! Za tebe izdvajamo savjete za zdrave navike u kancelariji koji će promijeniti tvoje zdravlje, svakodnevicu, a i sam život.

 

Zdrave navike: Hidratacija

Većina nas zna da je voda jedna od najvažnijih stvari kada je u pitanju zdravlje i zdrave životne navike. Međutim, iako su mnogi toga svjesni, oni ipak ne unose dovoljno tekućine u organizam, te iscrpljuju svoje tijelo i mozak.

 

Naš savjet je da kupiš flašicu za vodu koju ćeš stalno držati na radnom stolu. Na taj način ćeš sama sebe podsjećati da treba da piješ vodu. Potrudi se da flašicu napuniš nekoliko puta dnevno, te hidriraš svoje tijelo i organizam.

 

Voda nam pomaže da ubrzamo metabolizam, smršamo, regulišemo probavu, balansiramo tjelesne tečnosti, te damo energiju mišićima.

 

Možda te bude zanimalo i koliko vode je potrebno piti dnevno.

 

Ponesi zdravu užinu

Često ti se desi da bi voljela da nešto prigricneš, a u marketu ispred kancelarije se prodaju samo slatkiši i nezdrave grickalice? Onda je vrijeme za pripremu sopstvenih užina.

 

Kada kreneš na posao, pored fascikli i papira, ponesi i voće, bademe, jogurt, orahe, salatu, ili neke zdrave (sirove) kolačiće koje si prethodno pripremila.

 

Izbjegavanje termički prerađenih prozvoda koji su puni šećera je veoma važno, te ih na ovaj način možeš zaobići u širokom krugu.

 

Pilates lopta umjesto stolice

Konstantno sjedenje u istom položaju, u „udobnoj” fotelji, dovodi do svakodnevnog krivljenja kičme. Upravo zbog toga tvoja stolica treba da bude zamijenjena pilates loptom.

 

Sjedenje na pilates lopti pomaže da ojačaš leđne mišiće, te da poradiš na ravnoteži i balansu tijela. Ovaj rekvizit nije velika investicija, a može veoma da pomogne tvom tijelu.

 

Činjenica da se na lopti stalno pomjeraš, znači da ti mišići konstantno rade, te tijelo i ne osjeti da sjedi osam sati.

 

Ne moraš da sjediš svih osam sati na pilates lopti, za početak i sat vremena je dovoljno, a promjene ćeš osjetiti odmah. Evo i kako da učvrstiš tijelo jednostavnim vježbama sa pilates loptom.

 

Zdrave navike: šetaj

Ako tokom radnog vremena imaš pauzu, onda je vrijeme za šetnjicu. Sjedenje i kafenisanje u okolnim kafićima zamijeni energičnom šetnjom. Pozovi kolegu ili kolegicu te otiđite na brzinsku šetnju, koja može trajati i svega dvadeset minuta.

 

Na ovaj način ćete odmoriti mozak, skupiti energije za ostatak dana, te ćete pokrenuti mišiće, odraditi mini trening i riješiti se ukočenosti.

 

Pročitaj i zašto je hodanje najbolji lijek za čovjeka.

 

Ručak ponesi sa sobom

Ako si među onima koji ručaju ili doručkuju na poslu, onda definitivno obrok treba da pripremiš sama. Ustani koji minut ranije, te napravi hranu koju ćeš sa sobom ponijeti na posao. Takođe, pripremu jela možeš da obaviš i veče prije. Na ovaj način ćeš izbjeći unošenje nezdrave i brze hrane u organizam.

 

Stavite neku od ovih biljaka na svoj radni sto

Aloe vera upija elektromagnetno zračenje televizora, monitora računara i mobilnih uređaja, te je lijep ukras za svaku kancelariju. Zalijeva se jednom sedmično, a kada je u pitanju mjesto gdje ćeš je držati, bitno je da znaš da joj ne odgovara izloženost direktnom suncu.

 

Kaktus je vjerovatno najbolji odabir za kancelarijski sto. Lako se uzgaja jer ne zahtijeva nikakve posebne uslove. Veći kaktusi smanjuju koncentraciju organskih materija koje isparavaju i apsorbuju štetno elektromagnetno zračenje, pa su zato najčešći ukras na radnom mjestu.

 

Spatifilum je poznat po tome što se hrani štetnim zračenjem pa je idealno da ga smjestiš kraj televizora ili računara. Takođe je jednostavan za održavanje. Redovno zalijevanje i povremena dohrana tekućim gnojivom biće dovoljna njega ove posebne biljke koja ne voli puno svjetlosti.

 

Ako si jedna od onih osoba koje svoje zdravlje i zdrave odluke ne prepuštaju slučaju, vole i žele da vježbaju, ali nikako ne stižu da se izorganizuju, ZdraviJa je istražila koje sve to vježbe možeš da radiš i dok ste na radnom mjestu.

 

Istezanje nogu ispod stola

Dok sjediš u kancelariji, radi istezanje nogu. Podiži donji dio nogu od poda dok ne ispraviš noge u koljenu i dok ne osjetiš kontrakciju mišića. Ponavljaj koliko god puta možeš.

 

Dizanje

Ako čekaš u redu za fotokopiranje, nemoj samo da stojiš, nego se uspinji na nožne prste. Uradi 30 ponavljanja – podigni pete i stoj na prstima, pa spusti i tako 30 puta. A možeš i da se podigneš na prste i ostaneš tako što duže možeš.

 

Trbušnjaci

Dok kuckaš na računaru, ispravi leđa i podiži koljena uvis, drži ih nekoliko sekundi, pa ih spusti i ponovi koliko god puta možeš.

 

Okretanje

Za ovo ti je potrebna stolica koja može da se okreće i prazna kancelarija. Počni sa gore pomenutim trbušnjacima i nakon što ih završiš, zavrti se nogama. Ponovi koliko god puta možeš. Ova vježba je i zabavna.

 

Promijenite sprat

Umjesto da ideš u toalet na istom spratu, popni se na gornji ili se spusti na donji sprat stepenicama. Odeš li nekoliko puta u toku dana u toalet stepenicama, sagorjećete i do 100 kalorija.

 

Vučenje

Stavi ruke na koljena i nasloni jedan dlan na drugi, a onda zakači prste jedne ruke za prste druge i vuci što jače možeš u lijevo i u desno. Odmori, pa ponovi. Tako vježbaš tricepse, bicepse i grudne mišiće.

 

Guranje

Stavi ruke na noge i preklopi ih kao za molitvu, a onda ih guraj – desnu lijevom i lijevu desnom. Tako vježbaš tricepse, bicepse i grudne mišiće.

 

Sto kao teg

Stavi ruke ispod stola, nasloni dlanove na njega odozdo i guraj ka gore. Ili stavi dlanove odozgo i guraj dole.

 

Mišići gluteusa i zdrave navike

Dok sjediš u stolici, zateži mišiće gluteusa. Dugo ih drži zategnute, pa onda opustite naglo.

 

Aktivni na pauzi

Na pauzi za ručak prošetaj po kraju umjesto da sjediš, pa tek u posljednjih pola sata uzmi da ručaš.

 

Možda te zanima i kako da vježbaš svjesnost na poslu.

 

Nadamo se da smo ti ovim prijedlozima pomogli da odlučiš da vježbaš i na poslu, a ovakvo vježbanje, priznaćeš, može biti zabavno koliko i korisno.

 

Potrudili smo se da ti i ovaj put predložimo interesantne i korisne savjete i ideje koje će biti korisne za vaš svakodnevni život i naravno zdravlje. Savjete kako da steknete svakodnevne zdrave navike u kancelariji. A sad pravac po svoju biljku, te u tržni centar po pilates loptu, flašicu za vodu i plastične posudice za užinu!

zdravija.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!