Švedski način vaspitavanja dece za kojeg mnogi misle da je najbolji: Ono što je kod njih dopušteno, kod nas izaziva blagu jezu

 


Njihov model vaspitanja priznaje ceo svet, a mnogi smatraju i da je najbolji.Prema švedskoj izreci, ne postoji loše vreme, samo odeća možda neće biti dovoljno topla... Ovo je tek početak...

 

U nekim nordijskim zemljama, uključujući Švedsku, sasvim je u redu ostaviti bebu u kolicima na hladnom vazduhu, što je kod nas nezamislivo. Svojevremeno je jedna Šveđanka u SAD bila čak suočena s optužbom za zlostavljanje deteta nakon što je svoju bebu u kolicima ostavila ispred restorana. A to je samo jedan detalj po kojem se švedski stil roditeljstva razlikuje od ostalih.

 

Opisuje ga reč “lagom”, što znači “umereno”, “savršeno jednostavno” ili “u ravnoteži” – Šveđani se te ideologije pridržavaju u gotovo svim aktivnostima, uključujući roditeljstvo. Evo kako je primenjuju u tom slučaju.

 

Dopuštaju deci da se igraju napolju uprkos hladnoći

Prema švedskoj izreci, ne postoji loše vreme, samo odeća možda neće biti dovoljno topla. Bilo da pada sneg ili je sunčano, roditelji u Švedskoj dopuštaju deci da se igraju na otvorenom, navodi HuffPost. Uprkos hladnom i lošem vremenu, deca u vrtićima borave na otvorenom bar sat vremena u danu. Nose toplu odeću, a škole imaju mašine za sušenje veša, kao i fen.

 

Evo zašto švedske poslanike zovu "siromašne sluge naroda": Njihov život zapanjuje političare širom sveta!

 

Ne brane učestvovanje u rizičnim aktivnostima

Švedski roditelji puštaju decu da se bave avanturističkim aktivnostima, poput plivanja i penjanja na drveće. Dopuštaju deci da budu znatiželjna. Zanimljivo je da se ta zemlja može pohvaliti jednom od najnižih stopa smrtnosti dece uzrokovanih povredama na svetu.

 

Muškarci su ponosni što brinu o svojoj deci

U većini švedskih porodica muž i žena jednako dele zadatke. Muškarci su vrlo ponosni što hrane svoju decu, previjaju ih, preuzimaju nakon škole… Zato su muškim toaletima takođe postavljeni stolovi za previjanje beba, a muškarci mogu slobodno da napuste radno mesto kad, na primer, treba dete da vode kod lekara.

 

Prema New York Timesu, očevi u Švedskoj, kao i majke, uzimaju “porodiljsko” da se brinu o svojim novorođenim bebama, što je posebno značajno za oporavak majke nakon porođaja. Također nudi brojne postporođajne pogodnosti. Roditelji imaju 480 dana plaćenog odsustva koje mogu da podele, a 90 dana je neprenosiv odmor samo za očeve.

 

Mala deca nemaju puno organizovanih aktivnosti

Švedski roditelji su vrlo zaštitnički nastrojeni kada je reč o slobodnom vremenu njihove dece. Ne žure da ih prijave za raznorazne vannastavne aktivnosti, poput sporta, muzike, jezika. S druge strane, roditelji u mnogim drugim zemljama većinu svog vremena provode vozeći svoju decu na časove klavira, fudbal, plivanje i drugo. U Švedskoj su roditelji opušteniji i većina dece će vremenom odabrati aktivnost koja im se sviđa.

 

Kraći radni dan

To je još jedna stvar koja olakšava roditeljstvo u Švedskoj. Roditelji dece mlađe od osam godina mogu da rade šest sati dnevno, a ne osam. Zbog toga im ne nedostaje vremena za druženje s decom.

 

Dečija prava

Švedski roditelji podstiču svoju decu da izraze misli i ideje. Pružaju im podršku i negu koja im je potrebna da izrastu u stabilne odrasle osobe. Zapravo je Švedska bila jedna od prvih zemalja koja je donela UN konvenciju o pravima deteta. Takođe je prva zabranila sve oblike telesnog kažnjavanja dece. Švedska je proglašena najboljom državom na svetu po pitanju brige o deci, a sjajno je mesto i za roditelje.

prva.rs

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!