Vruća čokolada i kurkuma: najzdraviji hit napitak ove zime?

 

napitak-kakao-kurkuma

Kurkuma je jedan od najpopularnijih začina diljem svijeta.


Iako dolazi iz Indije, kurkuma kao začin koristi se u cijelom svijetu i popularan je dodatak u mnogim kuhinjama diljem svijeta. Popularnost kurkume svakako je povezana s kurkuminom, aktivnom tvari koja pozitivno utječe na zdravlje.


Kurkuma pomaže kod mnogih zdravstvenih stanja: ublažava simptome artritisa, pomaže u prevenciji brojih vrsta karcinoma, može smanjiti rizik od nastanka Alzheimerove bolesti i Parkinsonove bolesti, pomaže u liječenju Crohnove bolesti, lupusa i psorijaze itd.


Isto tako, kurkuma potiče metabolizam, poboljšava cirkulaciju i pomaže radu mozga, a čokolada sadrži serotonin, hormon sreće, pa vas ovaj ukusni napitak čini sretnijima i zdravijima.


Čokolada i kurkuma – hit recept

Ova pomalo neobična kombinacija u kratkom je vremenu postala pravi hit u svijetu. Razlog je vrlo jednostavan – ne samo da je vrlo ukusno, nego je i zdravo! Razlog je zasigurno kurkumin, aktivni sastojak kurkume koji mu daje ljekovita svojstva, ali popularnosti doprinosi i izvrstan okus napitka te popularnost kurkume u prahu kao dodatka prehrani kojeg mnogi koriste.


Recept za čokoladni napitak s kurkumom je vrlo jednostavan, ima samo 3 sastojka i gotov je za tren. Čokoladni napitak s kurkumom ima aromatičan okus, a moćna kurkuma dat će mu zanimljivu, intenzivnu boju. Bademovo mlijeko sadrži malo masti, a puno vitamina pa će cijeli napitak učiniti manje kaloričnim, ali nutritivno bogatim.

napitak-kakao-kurkuma
Sastojci

2 šalice bademovog mlijeka

1/2 šalice kakaa

1/2 žličice kurkume


Priprema

Zagrijte mlijeko i dodajte kakao. Pustite da se kuha sve dok ne počne ključati. Uklonite s vatre, dodajte kurkumu i dobro promiješajte.
centarzdravlja.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...