Aromatični blagdani i eterična ulja koja mirišu na Božić

 

božić-mirisi-aromaterapija-cimet-đumbir-naranča

U očekivanju božićnih blagdana većina nas se priprema na sličan način – pečenje kolača, kupovina i zamatanje poklona, čišćenje doma i ukrašavanje božićnog drvca. No, može li se još nešto učiniti kako bi božićno raspoloženje bilo potpuno? Mogu li mirisne dekoracije pojačati učinak onih vizualnih? Zašto nam je svima miris tako važan?


Miris igra važnu ulogu i sjećanju, raspoloženju i osjećajima. Kako se to događa? Nakon što pomirišimo neki miris, olfaktorni neuroni u gornjem dijelu nosa stvaraju impuls koji dolazi od mozga. Signal se tada obrađuje u mozgu i nastala informacija dolazi do limbičkog sustava, koji ima važnu ulogu u kontroliranju raspoloženja, pamćenja, ponašanja i osjećaja.


Limbički sustav smatra se starim i primitivnim dijelom mozga jer su iste strukture bile prisutne i kod prvih sisavaca. Osjet mirisa zbog toga je više povezan s pamćenjem i raspoloženjem nego naša druga osjetila. Podsjeća li vas miris cimeta na Božić? A miris jele? Mirisi čak mogu potaknuti sjećanje na dugo zaboravljen događaj.


Eterična ulja koja mirišu na Božić

Mirisi koji nas najviše podsjećaju na Božić (a time se prvenstveno misli na Božiće iz djetinjstva, kada je sve bilo čarobno, a čarolije su bile moguće) oni su koji vežemo uz hranu (prvenstveno kolače – cimetovac, klinčićevac, naranča, limun, muškatni orah…), božićno drvce (jela, bor…) te spiritualnost (tamjanovac). Prava božićna aroma u domu se osjeća tek kada je drvce okićeno, a kolač u pećnici. Ako želite dugotrajnije mirisno ukrasiti vaš dom, najbolji način za to upotreba je eteričnih ulja. Pazite da su to kvalitetna ulja, kako bi dobili najviše od prirode za ovaj magični period godine. Slijedi kratki opis ulja koja najviše simboliziraju Božić.


Slatka naranča

Kako bi prostor mirisao ugodnom citrusnom svježinom, najbolji je izbor eterično ulje slatke naranče. Ovo ulje također podsjeća i na miris kolača s narančinom koricom. Slatka naranča uvijek pruža osjećaj topline i veselja tijekom hladnih zimskih mjeseci, a i jako se dobro miješa sa svim ostalim uljima. Umjesto slatke naranče možete koristiti i gorku naranču, mandarinu, limun ili grejp.


Cimetovac

Začinski miris cimeta možda je „najbožićniji“ od svih mirisa. Usto, on grije, tonizira, jača i podiže energiju, što je često potrebno tijekom božićnih blagdana. Najjednostavnije mirisna kombinacija je cimetovac u slatkoj naranči. Na treba zanemariti ni činjenicu da cimetovac i klinčićevac snažno djeluju protiv patogenih organizama (bakterija, virusa, gljivica…) te da korištenjem ovih, naizgled samo mirisnih, mješavina, istovremeno stvarate učinkovitu zaštitu od raznih bolesti za sve ukućane. To je i jedan od razloga zašto je vrlo važno koristiti kvalitetna, kemotipizirana eterična ulja.


Klinčićevac

Klinčićevac je još jedno začinsko ulje koje savršeno odgovara ovom razdoblju. Pomiješano sa slatkom narančom (ili nekim drugim citrusom), podsjeća na aromatične kolačiće i kuhano vino.


Anis

Ulje koje se možda ne povezuje odmah s Božićem, ali je dobrodošao sastojak u raznim mirisnim sinergijama. Osvježavajući, ali istovremeno sladak, podsjeća na fine keksiće poput cantuccina s anisom.


Đumbir

Toplo, slatko začinsko ulje pomaže u trenucima nedostatka motivacije, čisti um i jača volju. Dobar je podatak i da je ovo odličan probavni tonik, što mnogima treba tijekom blagdana. Zanimljiva je mješavina đumbira i bergamota.


Muškatni orah

Poput đumbira, stimulira i pomaže u trenucima umora.


Bor, jela

Što bi bio Božić bez božićnog drvca? Miris svježeg zimzelenog drveta možete postići eteričnim uljima bora ili jele. Jednostavno kapnite po jednu kap na ukrase (ako su od prirodnog materijala) ili na vatu. Miris iglica možete dodatno osvježiti uljem grejpa. Uz ulja bora i jele, mogu se koristiti i eterična ulja čempresa, borovice, cedra, smreke…


Tamjanovac

Osim očigledne spiritualne veze s blagdanima, tamjanovac je također i smirujuće ulje – za miran i smiren Božić. Drugi izbor je eterično ulje mire.


Napravite vlastite mješavine eteričnih ulja

Sva navedena ulja možete koristiti samostalno (osim cimetovca i klinčićevca, koji su prejakog mirisa i obavezno se moraju pomiješati s nekim blažim uljima), ali najbolji učinak ćete postići božićnim mješavinama. Za spravljanje mješavine, bit će vam potrebna (naravno) eterična ulja, tamne staklene bočice i čepovi. Slijedi nekoliko primjera božićnih mješavina – shvatite ih više kao smjernice i pustite mašti na volju da osmislite sami svoj božićni olfaktorni ukras .

(Napomena: ako vam je tako lakše, računajte da 1 ml sadrži oko 20 kapi eteričnog ulja)


Mješavina I

– slatka naranča 9,5 ml

– cimetovac  ili klinčićevac 0,5 ml


Mješavina II

– limun 8 ml

– cimetovac 0,5 ml

– paprena metvica 1,5 ml


Mješavina III

– jela ili bor 3 ml

– smreka 2 ml

– limun ili slatka naranča 5 ml


Mješavina IV

– tamjanovac 1 ml

– cedar 3 ml

– slatka naranča ili mandarina 6 ml


Mješavina V

– slatka naranča ili limun 6,5 ml

– đumbir 3 ml

– cimetovac 0,5 ml


Kako je najbolje koristiti ulja?

Najjednostavniji je način pomoću difuzera koji raspršuje ulja bez zagrijavanja. Ako nemate difuzer, možete upotrijebiti sprej za raspršivanje. Takav sprej vrlo je jednostavno napraviti, a trebat će vam staklena, tamna bočica i sprej pumpica – oboje možete nabaviti u specijaliziranim trgovinama. U bočicu od 100 ml ulijte 10 ml mješavine eteričnih ulja i do vrha napunite alkoholom. Pričvrstite raspršivač i vaš božićni mirisni sprej je gotov. Obratite pažnju da bocu svaki put promućkate prije raspršivanja.


Mješavinu eteričnih ulja možete i nakapati na bilo koji prirodan materijal – drvo, glinu, tkaninu, češere…  Ako koristite ukrase za božićno drvo od prirodnog materijala, ovo je odličan način da drvce ukrasite i mirisno. Nemojte pretjerati s brojem kapi – samo na nekoliko ukrasa nakapajte po jednu kap eteričnog ulja ili mješavine. Ako nemate ukrase od prirodnog materijala, ulja možete nakapati na vatu i rasporediti po drvetu. Zgodna ideja je da za ukrase koristite eterična ulja jele ili bora.


Mirisanje ukrasa od prirodnog materijala ne trebate ograničiti samo na ukrase za bor. Ako bilo gdje u domu imate takve dekoracije, slobodno ih nakapajte s uljima i unesite božićni duh u cijeli dom. Kako bi miris Božića proširili i na druge ljude, zašto ne biste mirisno ukrasili i božićne poklone i čestitke? Za to će trebati možda malo više organizacije i razmišljanja unaprijed, ali postupak je vrlo jednostavan.


U plastičnu vrećicu (po mogućnosti, onu sa zatvaračem) smjestite ukrasne papire za zamatanje poklona i čestitke te komadić vate s nekoliko kapi eteričnog ulja ili mješavine ulja. Vrećicu dobro zatvorite i ostavite najmanje jedan dan. Za one zaboravljive, vrlo malu količinu eteričnog ulja možete staviti na traku za zamatanje poklona, ili na rub čestitke (to treba biti manje od jedne kapi, pa je možda najbolji način da jednu kapljicu stavite na prst, utrljate između dva prsta i natapkate po traci i čestitkama).
naturala.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...