Ukrasne biljke koje će preživjeti jesen i zimu

 

cvijeće-ukrasno-bilje

Tijekom jesenskih i zimskih mjeseci mnogi domovi postaju negostoljubiva okruženja za biljke. Neke su sobe izložene propuhu, druge su previše zagrijane, zrak je uglavnom suh, a tu su i sobe koje su manje izložene direktnoj sunčevoj svjetlosti. U potrazi za izdržljivim biljkama koje mogu preživjeti sve te uvjete, donosimo vam popis biljaka uz koje ćete uvijek imati svježe zelenilo u kojem možete uživati i usred zime.


1. U slabo osvijetljenim sobama: Zamioculcas zamiifolia

Zamioculcas zamiifolia često je na vrhu popisa biljaka koje će ''najvjerojatnije preživjeti'', što je čini savršenim izborom ukrasne biljke za bilo koje doba godine. Ovu popularnu biljku posebnom čini njezina izvanredna sposobnost da se uspješno razvija u prostoru s minimalnim svjetlom.


Može preživjeti u svjetlijim područjima, a sposobna je i uspješno se prilagoditi mraku tijekom zimskih mjeseci. Dakle, ključno je držati je na slabom osvijetljenju i ne zalijevati je često jer voli suho tlo.


2. U slabo osvijetljenim sobama: Paprat

Mnoge vrste paprati ne trebaju puno svjetla. Međutim, iako mogu tolerirati niske razine svjetlosti, zahtijevaju visoku vlažnost i često zalijevanje. Paprat je prilično osjetljiva na svjetlo, pa je stavite na mjesto gdje nije izravno sunčevo svjetlo, barem dio dana.


3. U slabo osvjetljenim sobama: Kineski kozlac (Aglaonema)

Difenbahija ima lijepe, bujne i velike listove. Može rasti u slabo osvijetljenim sobama, međutim pazite da je ne zalijevate previše. Isto tako, ako soba ne prima puno prirodnog svjetla, to možete nadomjestiti umjetnim svjetlom, odnosno postavljanjem difenbahije u blizini lampe.


4. U sobi izloženoj propuhu: Klivija

Ako imate sobu koja je hladna i nije izložena sunčevu svjetlu, klivija može biti idealan izbor. Ova izdržljiva biljka zapravo voli razdoblje hladnijeg vremena koje će omogućiti fantastično pupanje cvjetova, obično u narančastoj ili ponekad zlatnožutoj boji.


Ne samo da će ova prekrasna biljka procvjetati, čak i u sobi izloženoj propuhu, jarke će boje uljepšati hladan prostor. Dodatni je bonus što klivija voli suho tlo, tako da je nećete morati zalijevati svaki dan.


5. U sobi izloženoj propuhu: Mahovina u terariju

Kako biste zaštitili svoje biljke od prohladnog povjetarca pored prozora ili pored ulaznih vrata, razmislite o minijaturnoj verziji staklenika, odnosno staklenog terarija. To će zadržati vlagu unutar stakla te će zaštititi biljke od toplog i hladnog propuha. Ne samo da terarij štiti biljke unutra nego je također dobar ukras za dnevni boravak. Idealne biljke za terarij su mahovina i paprat.


6. U sobi izloženoj propuhu: Krasula

Mnogo biljaka ne voli kombinacije hladnog zraka s vrućim radijatorima u zimskim mjesecima, no neke biljke mogu to tolerirati. Jedna od biljaka koje mogu preživjeti takve varijacije temperature jest krasula. Ona može podnijeti blizinu otvorenog prozora u zimskim mjesecima. Također, ne zahtijeva puno vode, a može napredovati sa zalijevanjem jednom svaka tri tjedna. Ova biljka izgleda kao minijaturno stablo, tako da će biti osvježavajuće zelenilo u vašem domu, čak i kada su stabla vani tijekom zime bez lišća.


7. U sobi izloženoj propuhu: Božićni kaktus

Ako ste u potrazi za trajnom biljkom koja će unijeti živahne boje u prostor, potražite božićni kaktus. Crvene i ružičaste boje podsjećaju na proljeće, a osim toga, ova biljka nije zahtjevna za održavanje. Mogu se držati u zatvorenom prostoru tijekom cijele godine ili je možete držati vani tijekom ljeta, ali u sjeni.


8. Suhi zrak u sobi: Filodendron

Jedna od biljka koje toleriraju suh zrak koji je tipičan za većinu domova jest filodendron. Njega treba zalijevati samo jednom svaka dva tjedna. Uz to, uspijeva i na tamnijem mjestu u sobi.


9. Suhi zrak u sobi: Sukulenti

Sukulenti dolaze u širokoj lepezi boja. Sukulente ne treba često zalijevati, osim ljeti. Imaju zaštitni sloj od voska na površini stabljike i listova koji im pomaže zadržati vlagu te su vrlo prilagodljivi. Nakon ljeta vrlo se dobro mogu prilagoditi na unutarnje prostore i uspješno prezimiti u vašem domu.


10. Suhi zrak u sobi: Lirasti fikus

Lirasti fikus treba zalijevati jednom svaka dva tjedna tijekom vegetacije, a jednom mjesečno tijekom zime. Također, imajte na umu da voda isparava sporije u prohladnoj sobi, tako da obratite pozornost na to je li soba izložena propuhu, je li vlažno, suho ili vruće u prostoriji.


11. Suhi zrak u sobi: Sabljica ili svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata)

Previše vode može ubiti ovu lijepu biljku jer ima mesnate listove pa ne traži često zalijevanje. Ova atraktivna biljka pročišćuje zrak i pospješuje proizvodnju kisika. Nije zahtjevna za uzgoj. Nije joj potrebno mnogo svjetla ni previše zalijevanja.


12. Suhi zrak u sobi: Aloe vera

Ova jednogodišnja pustinjska biljka može podnijeti suhi zrak. Zalijevajte ju jednom mjesečno. Aloe vera voli svjetlo pa ju postavite u blizini prozora koji dobiva puno svjetla.


13. U pretjerano zagrijanoj sobi: Kaktus

Kaktusi vole suhi zrak i toplinu. Mjesto iznad radijatora idealno je za mali kaktus. Tijekom zime žive u stanju mirovanja i jednom mjesečno potrebno ih je zaliti. Budući da su mnoge pustinje poznate po hladnim noćima, neke vrste pustinjskih biljaka možete odabrati za svoj prostor.


14. U pretjerano zagrijanoj sobi: Voštani cvijet (hoja)

Voštani cvijet ima debele voštane listove i dopustite da joj se zemlja posuši pa je tek onda opet zalijte.

Piše: zadovoljna.hr

Budi najbolja verzija sebe !!!