Šta je muškarac bez brkova u novembru?

movember-muškarci-brijanje-brada-zdravlje

Kada ste zadnji put otišli kod doktora na preventivni pregled? Koliko zaista brinete o tome da živite i hranite se zdravo? Da li se samo u novembru sjetite da je potrebno da se brinete o svom zdravlju zbog Movember pokreta?  U nastavku teksta pročitajte zašto bi trebalo da češće pomislite na stanje svog zdravlja i zbog čega je prevencija toliko važna!


Već sedamnaestu godinu za redom u svijetu se obilježava Movember, odnosno novembar bez brijanja. Ova inicijativa pokrenuta je u Australiji, a za cilj ima podizanje svijesti o prevenciji raka kod muškaraca – raka prostate i testisa. Ova globalna akcija obilježava se tako što muškarci tokom ovog mjeseca puštaju brkove.


Kako je pokret Movember nastao?

Godine 2003. dvojica prijatelja, Travis Garone i Luke Slatterey, izašli su na pivo u jednu kafanu u kojoj su se često mogli sretati. Bilo je to veče kao i svako drugo. Vodili su opušten razgovor tokom kojeg su se dotakli i teme starih modnih trendova koji se sve više vraćaju i ponovo postaju popularni. Tako su se dosjetili i brkova, koji su nekada bili moderni ali tada, 2003. se nisu mogli često vidjeti.


Inspirisani majkom prijatelja koja je bila član fondacije koja se bavila prikupljanjem sredstava za liječenje raka dojke, odlučili su napraviti kampanju o prevenciji i liječenju malignih bolesti kod muškaraca.


Pozvali su svoje prijatelje da im se pridruže, a nakon što su osmislili kampanju i dizajnirali svoj logo redom su slali e-mail pod naslovom „Are you man enough to be my man?“. Pronašli su 30 momaka koji su bili spremni da prihvate njihov izazov.


Iako je ova akcija prve godine okupila svega 30 pristalica, nakon što je njihovu inicijativu prepoznala i podržala australijska Fondacija za oboljele od raka prostate, ona se proširila na čitavu planetu. Čak su i pripadnice ljepšeg pola oduševljene ovom inicijativom, tako da nije neobično da ovaj mjesec na ulici sretnete lijepu djevojku sa lažnim brkovima.


Tako je Movember postao godišnji događaj tokom kojeg pripadnici muške populacije na razne načine skreću pažnju na važnost održavanja svog zdravlja, a pogotovo o stvarima o kojima se, nažalost, šapuće. Ovaj pokret svrstan je u 100 najboljih svjetskih nevladinih organizacija zbog svog uticaja, inovativnosti, održivosti i konstantnog rasta.


Etimološki, izraz Movember nastao je kombinacijom engleskih riječi November i moustache.


Zašto baš puštanje brade i brkova?

Iako vam je prva pomisao vjerovatno ta da je brijanje štetno po zdravlje muškaraca ili na neki posredan način utiče na razvoj kancerogenih ćelija, to zapravo nije tačno. Riječ je o sasvim drugoj stvari. O pokretanju razgovora.


E sad, vjerovatno se pitate kakve veze imaju brada i brkovi sa razgovorom te kako to može uticati na širenje svijesti o prevenciji raka. Pa, odgovor je zapravo veoma jednostavan. Kada muškarac promijeni svoj izgled, odnosno pusti bradu ili brkove, svi iz njegove okoline će to primijetiti i pitati ga zašto se odlučio na takvu promjenu.


Tada kreće razgovor, te muškarac govori da se na taj korak odlučio zbog svog zdravlja. Na taj način širi se svijest i „kultura“ mjeseca bez brijanja.


Osim toga, Mark Hedstrom, direktor američke organizacije Movember, podstiče muškarce da novac koji bi potrošili na proizvode za brijanje i poslije brijanja, doniraju organizacijama koje se bore protiv raka.


Koji su prvi simptomi malignih bolesti kod muškaraca?

Stručnjaci ističu da mnogi oblici raka nemaju nikakve jasne rane simptome. Taj slučaj je i sa rakom prostate. Ova bolest može se otkriti uz pomoć digitalnog testa, a najbezbolniji način provjere prostate je nivo PSA (prostatni specifični antigeni), koji se utvrđuje vađenjem krvi iz vene. Ova vrsta raka se javlja kod 5-7% muškaraca starijih od 50 godina.


Simptomi bolesti na koje bi trebalo obratiti pažnju su: nemogućnost uriniranja, otežano mokrenje, često mokrenje, stalni osjećaj nedovoljno ispražnjenog mokraćnog mjehura, bolno mokrenje i peckanje, krv u mokraći, krv u spermi, problemi sa erekcijom i ejakulacijom (bolna ejakulacija), učestali bolovi u donjem dijelu leđa i kukovima.


Kada je riječ o raku testisa, prvi znak može biti uvećanje testisa ili pojava čvorića na ovom dijelu tijela. Izraslina može biti veličine graška kada se tumor tek otkrije, ali i znatno veća ukoliko je bolest već uznapredovala.

Kako se priključiti Movember pokretu?

Zaista nam je drago ako smo ovim tekstom u vama probudili želju da i vi budete ti koji će u svom društvu, na poslu ili među poznanicima širiti svijest o važnosti redovnih pregleda. Ako i vi želite da se priključite ovom projektu i postanete „mo brat“, evo šta treba da uradite.


·        Prvog novembra svaki član Movember pokreta dužan je da bude glatko obrijan. Provjerite da li u gradu u kojem živite djeluje ovakav jedan pokret i priključite mu se.

·        U narednih mjesec dana, svaki “mo brat” u obavezi je da pušta i održava brkove.

·        Bilo kakav oblik brade nije dozvoljen.

·        Svaki “mo brat” treba da svoje brkove koristi kako bi širio svijest o zdravlju kod muškaraca, te kako bi prikupio sredstva za fondaciju.

·        Svaki “mo brat” u javnosti mora da se ponaša kao pravi džentlmen.

Iako je novambar već stupio, pravo vrijeme za brigu o zdravlju je uvijek.
zdravija.com                                                                                                               

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...