Ovo su najbolji gradovi na svijetu za 2021. godineu

 

london-pariz-moskva-tokio-dubai-singapur-barcelona-los_angeles-madrid-putovanja-notre_dame

Svake godine konzultantska tvrtka Resonance Consultancy objavljuje World’s Best Cities Report, izvješće u kojem rangira 100 svjetskih gradova s više od milijun stanovnika. Njihov poredak ovisi o čak 25 faktora podijeljenih u 6 osnovnih kategorija.


Te kategorije uključuju kvalitetu gradskog okoliša (klima, sigurnost, znamenitosti itd.) te kvalitetu gradskih institucija, atrakcija i infrastrukture. Ocjenjuju se i kulturna, zabavna i gastro scena, kao i mogućnost zapošljavanja i broj velikih globalnih kompanija u gradu. Peta kategorija odnosi se na stopu imigracije i multikulturalizam, dok posljednja kategorija ocjenjuje sveukupnost medijskih objava te ocjena i preporuka na društvenim mrežama. Po prvi puta ove godine, gradovi su rangirani i prema nekim novim kriterijima poput stope nezaposlenosti, stope zaraze od COVID-a 19 i razlikama u prihodima.


Aktualna zdravstvena i gospodarska kriza utjecala je i još će dugi niz godina utjecati na izgled i razvoj velikih svjetskih gradova pa se oni nalaze usred transformacije kakva nije zabilježena još od druge industrijske revolucije, navodi se u izvješću. Koji su se gradovi našli na samom vrhu najboljih na svijetu, pročitajte u nastavku.


LONDON

Šestu godinu zaredom, London je najbolji grad na svijetu. Britanska prijestolnica našla se na samom vrhu ovogodišnje ljestivce, iako ju čeka teška 2021. godina. O utjecaju Brexita na prosperitet grada nagađa se još od referenduma 2016. godine, a sve je više naznaka koje ukazuju i na alarmantu razliku između bogatih i siromašnih. S druge strane, gradski parkovi i razne mogućnosti boravka na otvorenom visoko su rangirani, kao i kvaliteta zraka u gradu, što je u ovom specifičnom trenutku vrlo važno, navodi se u izvješću.


NEW YORK

‘Grad koji nikad ne spava’ ove je godine utihnuo, ali svejedno se našao na visokom drugom mjestu najboljih na svijetu. New York je drugi najbolji grad za shopping na svijetu (ispred njega je samo Tokio), svjetski centar kulture i kulturnih događanja te grad u kojem se nalaze sjedišta brojnih globalnih kompanija. Iako je u Americi najpogođeniji koronavirusom i čeka ga dug oporavak, izvješće navodi da su Njujorčani na to spremni jer, u kojem god se smjeru svijet bude mijenjao, ta će promjena sigurno početi upravo u New Yorku.


   PARIZ

Pariz je posljednjih nekoliko godina pretrpio strašne stvari, od više terorističkih napada do požara u katedrali Notre-Dame koji ju je gotovo progutao. Unatoč svemu, Pariz je prošle godine posjetilo nevjerojatnih 35,4 milijuna ljudi. U mnogim analiziranim kategorijama ‘grad svjetlosti’ nalazi se pri samom vrhu. Odlično je povezan zračnim prometom (na drugom je mjestu na svijetu), ima neke od najboljih muzeja i turističkih atrakcija. 2024. godine bit će domaćin Ljetnih olimpijskih igara pa se u gradu nevjerojatnom brzinom grade novi hoteli, uključujući i prvi Bulgari Hotel koji je trebao biti otvoren ove godine.


Gradovi koji zaokružuju Top 10 najboljih na svijetu su Moskva, Tokio, Dubai, Singapur, Barcelona, Los Angeles i Madrid. Cijelo izvješće možete pročitati ovdje.
journal.hr

Vaša destinacija za najnovije modne trendove, horoskop, ukusne recepte, zdraviji i ljepši život i još mnogo toga jer #MItoTAKO