Smiješ li zakoračiti na ove mostove?

 

Neki od najdužih i najviših mostova na svijetu su viseći mostovi dizajnirani samo za pješake. To znači da se može hodati visoko preko prostranih klisura, zelenih šuma, pa čak i između alpskih vrhova. Ako patiš od vrtoglavice i straha od visine, i pogled na fotografije će te razdrmati.


Skybridge u Rusiji

Otvoren 2014. godine u vrijeme Zimskih olimpijskih igrara u Sočiju, SkyBridge se proteže iznad zelene doline Krasnaya Polyana. S više od 426 m – ovo je jedan od najdužih visećih mostova na svijetu. U kombinaciji sa visinom od 207 metara, posjetioce čeka zastrašujuća šetnja. A vrhunac je na sredini – bungee skok!


Aiguille du Midi u Francuskoj

Nazvan po planini na masivu Mont Blanc u francuskim Alpama, most Aiguille du Midi povezuje dvije planine i postavljen je u blizini vrha Aiguille du Midi na visini od 3842 metra. Ime Aiguille du Midi doslovno se prevodi kao “Južna igla”. Da bi se došlo do mosta, neophodno je voziti se žičarom –  najvišom žičarom s okomitim usponom na svijetu. Ovaj most na krovu Evrope je mjesto na kojem je moguće najbliže prići Mont Blancu bez penjanja i planinarenja, zbog čega ga godišnje posjeti preko pola miliona ljudi.


Peak Walk u Švajcarskoj

Peak Walk je pješački viseći most smješten u masivu Diablerets u Bernskim Alpama. 107 metara dugačka građevina povezuje vrh Scex Rougea s drugom planinom. Ovo je prvi viseći most na svijetu koji povezuje dva planinska vrha. Planine koje se vide s mosta uključuju Mont Blanck, Matterhorn, Mönch, Jungfrau i Eiger, a most ima djelomičan stakleni pod koji omogućuje pogled ka dole kroz njega.


Arouca u Portugalu

Most koji izaziva vrtoglavicu otvoren je 2020. godine i povezuje dvije strane klanca Paiva u sjevernom Portugalu. Spektakularna “opuštena” struktura visi 175 metara iznad rijeke. Most dugačak 516 metara ima prozirnu bazu od metalnih mreža i pruža pogled na dolinu.


Capilano Suspension Bridge u Kanadi

Preko 1,2 miliona posjetilaca godišnje prošeta visećim mostom Capilano koji se nalazi iznad rijeke Capilano u okrugu Sjeverni Vancouver u Britanskoj Kolumbiji. Već na prvi pogled postaje jasno zašto je most stekao popularnost među turistima. Ispod cijele konstrukcije duge 136 metara, pruža se veličanstven pogled na rijeku. Inače, most je moguće posjetiti ne samo ljeti već i zimi, tako da svi mogu proslaviti Novu godinu ili Božić uz jaka svjetla viseće konstrukcije.


Marienbrucke u Njemačkoj

S mosta Marienbrücke pruža se čaroban pogled na dvorac Neuschwanstein u Bavarskoj, jedan od najpopularnijih i najljepših dvoraca u Evropi. Sam most se nalazi iznad klisure Pöllat, poznatoj po prekrasnom kaskadnom vodopadu. Marienbrücke takođe pruža zapanjujući pogled na okolno područje Schwangau, sa šumama, jezerima i planinama.

ultra.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...