Pravila koja vode do jakog imuniteta: Zaštitite se na vreme!

 

corona-immunity_after_covid-immunity-How_to_get_strong_immunity

Jutarnje rutine zasigurno se razlikuju od osobe do osobe, ali jedno je sigurno, ukusan topao napitak zasigurno se nalazi na svačijoj jutarnjoj listi. Ispijanje kave ili čaja poseban je ritual s kojim nerijetko započinjemo dan, a kako bi u potpunosti kreirali poticajnu atmosferu, nije naodmet u kuhinjskim ormarima imati posebne šalice koje će ostaviti bez daha!

 

Imunološki sistem je vojska sastavljena od odbrambenih ćelija čiji je zadatak da brane telo od napadača. Svuda oko nas su potencijalni napadači na zdravlje našeg organizma koji mogu da se nađu u kući, na rukama, u velikim vrtićkim grupama, školama, poslovnim objektima…

 

Da ne ulazimo u detalje delovanja imunološkog sistema, kratko ćemo navesti kako on obavlja lavovski posao kada je u pitanju odbrana od mikroorganizama koji uzrokuju nastanak bolesti i uz pomoć saveta stručnjaka s portala “Harvard Medical School” malo vam pojasniti kako da ga ojačate za sezonu kada osim spomenutog virusa prete i prehlade i grip.

 

KAKO OJAČATI IMUNOLOŠKI SISTEM?

Radi se o jednom velikom sistemu, a ne pojedinom organu koji treba ojačati i iz tog razloga odgovor nije jednostavan. Za sada ne postoje istraživanja koja direktno povezuju stil života i snagu imuniteta, ali to ne znači da poveznica ne postoji. Naučnici pokušavaju da otkriju uticaj ishrane, vežbanja, stresa i sličnih faktora na imunitet, a u međuvremenu su tu smernice koje nude kako biste ipak imunom sistemu dali podsticaj.

 

IMUNOLOŠKI SISTEM I STAROST

Kako starimo tako se smanjuje sposobnost imunog sistema što doprinosi razvoju nekih ozbiljnih bolesti, poput jakih infekcija i karcinoma. Dok će neki ljudi ostati potpuno zdravi i u starosti, ipak se radi o grupi koja će se lakše zaraziti, ali na žalost i od posledica mogu da umru. Bolesti respiratornog sistema kao što su grip, COVID-19 ili upala pluća, danas su jedan od vodećih uzroka smrti kod osoba starijih od 65 godina.

 

Smanjeni odgovor imunološkog sistema na infekcije demonstrira se i u reakcijama starijih osoba na vakcine, a to su dokazale i studije. Ipak, smrtnost od gripa je smanjena kod starijih osoba koje su se vakcinisale, za razliku od onih koje nisu.

 

Čini se da se u ovoj situaciji javlja poveznica između loše ishrane i lošeg imuniteta. Manjak mikronutrijenata je ono što se primećuje kod starijih osoba, a čini se da i manje jedu, te ne paze da ishrana bude raznovrsna.

 

ISHRANA I IMUNOLOŠKI SISTEM

Imunitet će uvek mnogo snage uložiti u zdravlje probavnog sistema koji je veoma jaka sila u zaštiti zdravlja celog organizma, stoga je ishrana i te kako bitna u očuvanju snage imunog sistema. Naučnici su davno prepoznali činjenicu da su osobe koje žive u siromaštvu mnogo osetljivije na infektivne bolesti. Postoje zasad dokazi kako manjak mikronutrijenata, poput cinka, selena i gvožđa, te vitamina A, C i E kod životinja menjaju imunološku reakciju, a da li je tako kod ljudi, još mora da se ispita. Šta možete da učinite? Ako sumnjate da vaša ishrana ne pruža organizmu ono što mu je potrebno, razmislite o tome da uzimate multivitaminske pripravke, jer uzimanje samo jednog vitamina neće pružiti puno koristi.

 

MOGU LI SUPLEMENTI I BILJKE DA OJAČAJU IMUNITET?

Uđite u samo jednu prodavnicu zdrave hrane i videćete mnogo bočica i tableta na kojima piše kako jačaju imuni sistem. Iako neki preparati sadrže komponente koje pogoduju zdravlju, da li zaista pomažu imunom sistemu do danas nema dokaza. Naučnici naime ne znaju da li neka biljka za koju se smatra da podiže količinu antitela u krvi, može zaista da učini nešto korisno za imunološki sistem.

 

DA LI JE STRES ZAISTA OPASAN?

Moderna medicina je ipak prihvatila da su telo i duh povezani. Razni problemi, poput probavnih smetnji, nesanice i čak bolesti srca su povezani s uticajem stresa na organizam. Uprkos svim preprekama, naučnici ne odustaju od daljeg dokazivanja uticaja stresa na imunološki sistem. Baš kao i jačanje imuniteta, tako je i stres pojam koji se teško definiše i što je kod jedne osobe jako stresan događaj ne mora da znači da će delovati podjednako i na vas. Kada je osoba izložena neprijatnoj situaciji, naučnicima je teško da izmere subjektivni utisak osobe na stres pa se fokusiraju na stvari koje mogu da ga odaju, poput broja otkucaja srca, ubrzanog govora… Koncentrisani na hronični stres koji se u nečijem životu zadržava dug period, pokušavaju da saznaju da li je ta vrsta stresa odgovorna za slabljenje imunološkog sistema i uprkos poteškoćama, konačni rezultati uskoro će biti pred nama.

 

DA LI OBIČNA PREHLADA DOVODI DO SLABLJENJA IMUNITETA?

Sigurno vam je poznata rečenica “Obuci jaknu da se ne prehladiš”, ali ona baš nije tačna, jer umerena izloženost hladnoći neće uticati na to kako se organizam bori protiv infekcija.

 

VEŽBANJE: DOBRO ILI LOŠE ZA IMUNITET?

Redovna vežba je stub zdravlja, poboljšava kardiovaskularno zdravlje, snižava krvni pritisak, pomaže kod održavanja telesne težine i štiti od raznih bolesti. No, da li pomaže radu imunog sistema? Baš poput pravilne ishrane, telesna aktivnost može da doprinese celokupnom zdravlju, pa je stoga dobra i za održavanje pravilnog rada imuniteta. Direktno će pomoći tako što će podstaći cirkulaciju, što dopušta ćelijama i supstancama sistema da se kreću slobodno kroz organizam i obavljaju svoj posao bez ometanja, piše ordinacija.hr.

 

ZLATNA PRAVILA ZDRAVOG IMUNITETA

·        Nemojte da pišite

 

·        Jedite puno voća i povrća

 

·        Redovno vežbajte

 

·        Održavajte zdravu telesnu težinu

 

·        Ako pijete alkohol, ne preterujte

 

·        Spavajte dovoljno

 

·        Pazite na ličnu higijenu

 

·         Izbegavajte stres

pressserbia.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!