Ovo je najgore vrijeme za popiti prvu jutarnju kavu

 

kafa-budjenje-zdravlje-topli-napitak

Za mnoge ljude dan ne može započeti dok ne popiju svoju prvu šalicu kave. To se posebno odnosi na one koji nemaju vremena sjediti i pojesti hranjiv doručak. No, novo istraživanje otkrilo je da je ispijanje prve šalice kave prije doručka zapravo velika pogreška.


Zapravo, istraživanje koje je nedavno objavljeno u British Journal of Nutrition sugerira da je bolje pojesti nešto prije nego što posegnete za šalicom.


Istraživanje Centra za prehranu, tjelovježbu i metabolizam Sveučilišta Bath u Velikoj Britaniji promatralo je učinke koje je šalica crne kave imala na 29 zdravih muškaraca i žena. Uzimajući uzorke krvi sudionika, istraživači su otkrili da oni koji su pili kavu prije doručka imaju 50-postotni skok glukoze u krvi u usporedbi s ostalim ispitanicima.


Istraživači kažu da bi, unatoč drugim studijama koje pokazuju specifične zdravstvene prednosti ispijanja jutarnje kave, upravo ta šalica omiljenog napitka prije doručka vašem tijelu mogla otežati podnošenje šećera i ugljikohidrata koji se često nalaze u vašem jutarnjem obroku, što rezultira rezistencijom na inzulin. S vremenom, kažu autori studije, ovo bi moglo povećati rizik od dijabetesa i srčanih bolesti, prenosi Best Life.


"Jednostavno rečeno, naša kontrola šećera u krvi je oslabljena kada je prva stvar s kojom naša tijela dođu u kontakt kava, posebno nakon noći isprekidanog sna", objasnio je koautor studije, dr. James Betts, suvoditelj Centra za prehranu, vježbanje i metabolizam na Sveučilištu Bath.


"To bismo mogli popraviti tako da prvo jedemo, a zatim nešto kasnije pijemo kavu ako osjećamo da i dalje imamo potrebu za njom", savjetuje se u izvješću.


Pod pretpostavkom da se probudite u 6:30 ujutro, stručnjaci kažu da je najbolje doba dana za ispijanje kave s kofeinom između 9:30 i 11:30, kako bi se izbjegla kontraproduktivnost, izvještava Inc. Odnosno, najbolje je popiti prvu kavu između tri i pet sati nakon buđenja.
index.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...