Nutricionisti savjetuju koja vam pića najviše koriste kada ih popijete ujutro

 

jutro-napitak-kafa-voda-sok-limun

Bilo da je riječ o vrućoj vodi s limunom, čaju ili kafi, nutricionisti su objasnili kako koje piće utječe na organizam ako ga popijete ujutro čim se probudite.

HuffPost piše da većina stručnjaka savjetuje da ujutro popijete vodu čak i ako niste žedni jer je to vašem organizmu najpotrebnije da se rehidrira nakon noćnog sna.


"Možda niste žedni nakon što se probudite, ali pijenje vode odmah nakon buđenja je zdrava navika kako biste ostali primjereno hidratizirani tokom cijelog dana", rekla je nutricionistica Vicki Shanta Retelny.


Međutim, ne morate popiti vodu, već možete odabrati piće koje volite i želite.


"Volim popiti limenku kisele vode prije kafe, a upravo mi je ta jedna limenka dobra mjera za količinu vode koju trebam unijeti ujutro u organizam", rekla je nutricionistica Barbara Ruhs i savjetovala da se kisela voda inače, a pogotovo ujutro pije bez dodanog natrija.


Iako pristalice keto dijete ujutro piju tzv. Bulletproof kafu (s dodanim puterom ili MCT uljem), nutricionisti ipak nisu impresionirani tim trendom.


"Ako baš toliko volite stavljati puter ili kokosovo ulje u kafu, onda samo naprijed. Lično nisam ljubitelj, a kao nutricionistica mogu vam reći da to definitivno nije zdravo. Uz to, nijedna studija nije dokazala da je to način na koji ćete lakše izgubiti kilograme", dodala je Ruhs.


Nutricionistica Amanda Frankeny je posebno naglasila da detoksikacijski napici nemaju nikakvu korist po organizam.


"Ne vjerujte nijednom piću za koje se tvrdi da će vas detoksificirati. Naši glavni organi već su vrlo izdržljivi sistemi za detoksikaciju i tijelo to vrlo efikasno obavlja samo", rekla je Frankeny.


Također, bitno je naglasiti i to da ni energetska pića koja često budu jutarnji izbor, također nisu dobra za organizam i ne donose nikakve benefite.


"Mnoga energetska pića sadrže puno kofeina pa ako popijete jedno ujutro, morate biti izuzetno oprezni u vezi s unosom kofeina tokom ostatka dana", navela je nutricionistica Amy Gorin.


I dok su sokovi s godinama stekli lošu reputaciju, Ruhs je istakla da je povremeno konzumiranje jedne čaše soka od narandže sasvim uredu.


"Istina je da sok ne sadrži sva vlakna kao što je to slučaj s voćem, ali svejedno se može ponekad uključiti kao dobar izvor vitamina C", dodala je.


Nutricionist Toby Smithson, kojem je otkriven dijabetes u osmoj godini života, kaže da svako jutro skuha dovoljne količine čaja koje mu mogu potrajati cijeli dan.


"Istraživanje je pokazalo zdravstvene koristi pijenja čaja, uključujući prevenciju i liječenje dijabetesa. Čini se da polifenoli u čaju utječu na aktivnost inzulina, a ostale prednosti uključuju poboljšanu osjetljivost na inzulin, održavanje zdravog krvnog pritiska, smanjenje rizika od srčanih bolesti i smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa II", rekao je.


Stručnjaci također naglašavaju da ispijanje tople vode s limunom nema nikakve "magične" efekte, ali ukoliko se neko osjeća lijepo dok to konzumira, onda može bez problema nastaviti, jer to piće ne škodi ni u kojem slučaju.


Ipak, dodali su da je umjesto vode s limunom bolje popiti zeleni čaj s limunom jer ćete tako dobiti i antioksidanse.


"Ukoliko želite nešto što pomaže kod jutarnjeg odlaska u WC, ova rutina čini čuda za mene - prvo popijem čašu vode, a zatim šoljicu kafe", dodala je Frankeny.


Bez obzira na sve, stručnjaci se slažu da je vaš prvi gutljaj dana važan.


"To vam određuje cijeli dan. Posljednje što želite učiniti je započeti dan slatkim, prerađenim, gaziranim pićem ili energetskim pićem koje će vaš organizam preplaviti šećerima. Ta pića mogu isporučiti brzu injekciju energije, ali to će zasigurno biti praćeno značajnim umorom kasnije tokom jutra", rekla je nutricionistica Karen Ansel.
klix.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...