4 najveće greške koje prave mladi ljudi!

 


Istraživanje sprovedeno od strane Business Insidera i Morning Consulta pokazalo je da čak trećina ispitanih milenijalaca financijski trenutno stoji lošije nego što su mislili da će stajati pre deset godina.

 

Uz sve spoljašnje faktore koji su možda uticali na finansijsko stanje “millenial” generacije, tome su pridonele i neke finansijske “greške”. Business Insider je pitao stručnjake šta to milenijalci pogrešno rade sa novcem i ove četiri stvari su se pokazale kao ključne:

 

1. Bezbrižni pristup “o tome ću misliti kasnije”

“Jedna ogromna greška koju milenijalci prave jeste ta da imaju bezbrižan pristup prema svom novcu dok su mladi, a zatim se moraju hvatati u koštac as tim lošim navikama u kasnijim godinama kada dostignu vrhunac u karijeri ili dobiju nasledstvo ili neki drugi neočekivani novac”, kaže Ešli Dikson iz Gen Y Planninga.

 

“Milenijalci odugovlače finansijski”, slaže se s njom i Joni Dajan, urednik Money Under 30. “Nažalost, teško je slomiti taj mentalitet. Jer tom logikom će se voditi čitavog života. Oni misle ‘štedeću kasnije’, a zapravo su trebali početi da štede juče”, kaže.

 

2. Životni stil fokusiran na potrošnju, a ne na štednju

“Ako kupujete, unajmljujete kuću, automobil, odeću ili hranu na način da vam sav prihod odlazi na to, a ne preostaje vam ništa za uštedu, uvek ćete trebati još novca ili se iskopavati iz dugova”, kaže Ešli Dikson i dodaje da bi idealno bilo 20 odsto dohodaka stavljati “na stranu” za štednju.

 

3. Zanemaruju kredite, odnosno svoju kreditnu sposobnost

“Milenijalci kao da nisu svesni kredita i kreditne sposobnosti”, kaže Dikson. “Ako niste kreditno sposobni to vas može potopiti. Milenijalci moraju više da misle o tome i moraju početi da misle o tome sada, kako bi bili spremni na vreme kada odluče da kupe nešto veliko”, smatra ona.

 

Istraživanje Money Under 30 pokazalo je da 36 odsto milenijalaca ni ne zna kakva je njihova kreditna sposobnost.

 

4. Nisu spremni za “hitne” troškove

Kad su iz Money Under 30 pitali milenijalce kako bi platili neočekivani trošak od 500 dolara, gotovo 20 posto njih je odgovorilo da bi morali tražiti pomoć od roditelja ili prijatelja. Dajan tvrdi da je to skoro pa tri puta više ljudi od ostalih generacijskih skupina u SAD-u.

 

“Milenijalci bi trebali odvojiti mali fond za te nepredviđene troškove tako da mesečno odvajaju manju svotu novca kako bi bili sigurni da imaju nešto čime bi mogli pokriti takve trošove”, kaže Dajan.

pressserbia.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!