Namirnice koje pomažu kod alergija

 


Alergije se često ne mogu potpuno izliječiti, ali jačanjem imuniteta, prije svega pravilnom i kvalitetnom prehranom moguće je ublažiti simptome.

 

Nijedna namirnica ne može izliječiti simptome alergije. Međutim, voće i povrće prepuno je hranjivih tvari koje ti mogu pomoći u održavanju zdravlja i zaštititi te od sezonskih alergija, objasnile su nutricionistice iz Vitaminoteke u Zagrebu i preporučile koju namirnice i zašto trebaš uključiti u svoju prehranu, ako patiš od sezonskih alergija:

 

Paprike, bobice, peršin i luk bogati su kvercetinom. Kvercetin je snažan antioksidans koji može utjecati na smanjenje reakcija na histamin, pokretača alergijskih reakcija.

 

Namirnice bogate vitaminom C poput kivija, naranči i drugog citrusnog voća također mogu smanjiti histaminske reakcije.

 

Fermentirani mliječni proizvodi koji sadrže probiotike, dobre bakterije koje mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja nekih alergijskih reakcija.

 

Masna riba kao što je tuna, losos ili skuša sadrži omega – 3 esencijalne masne kiseline koje mogu smanjiti upalna stanja. Rezultati jedne japanske studije pokazali su kako žene koje jedu više ribe imaju manji rizik od alergijskog rinitisa. Neka se riba na tvojem tanjuru nađe barem dva puta tjedno.

 

 

Top namirnice protiv alergija

 

Citrusno voće - odličan su izvor vitamina C koji ublažava alergijske simptome. Naranča sadrži blizu 100 mg, a veći grejp preko 110 mg ovog vitamina. Preporučuju se i limun, limeta i mandarina.

 

Bobičasto voće - kvercetin ublažava simptome alergija tako što blokira oslobađanje histamina. Ima ga u voću i povrću, osobito u citrusima, jabukama, luku, peršinu, grožđu, bobičastom voću, maslinovom ulju.

 

Jogurt i kefir - dobre bakterije kakvih ima u jogurtu pomažu očuvati zdravu mikrofloru u crijevima gdje se nalaze brojne imunosne stanice. Dobre bakterije podižu imunitet i čine nas otpornijima na alergene.

 

Masna riba - tuna i skuša su bogate omega - 3 masnim kiselinama, a epidemiološke studije pokazuju da je učestalost astme i alergijskog rinitisa manja kod ljudi koji unose veće količine spomenutih masnih kiselina hranom.

 

Ananas - istraživanja su dokazala protuupalni učinak bromelaina iz ananasa te smanjenje iritacije na alergijske bolesti kao što je astma.

 

Biljke koje pomažu kod alergije

Dr. med. Ksenija Krajina Pokupec, fitoterapeutkinja kod alergija preporučuje i terapiju biljem - čajem od koprive, kamilice, bazge, sljeza, imele ili nevena, šipka i hibiskusa. "Te biljke potiču obrambene snage organizma i čiste tijelo znojenjem, djeluju protuupalno i protualergijski te obogaćuju organizam C vitaminom i flavonoidima", ističe dr. Krajina Pokupec.

 

Pogledaj peludni kalendar i peludne prognoze kako bi se bolje zaštitila od alergije

 

Čaj od koprive

Djeluje kao anti-histaminik. Kopriva sadrži i puno drugih korisnih hranjivih tvari kao što je željezo. Čaj od koprive spriječit će sezonske alergije ili ublažiti simptome kao što su kihanje i svrbež, koje uzrokuje alergijski rinitis.

 

Sastojci:

250 ml vode

2 žličice listova koprive.

 

Priprema:

Svježi ili sušeni list koprive prelij šalicom vrele vode, ostavi da poklopljen stoji deset minuta te procijedi. Popij do tri šalice na dan. Kako bi se željezo bolje apsorbiralo, dodaj nekoliko kapi limuna, što će pomoći jačanju imunološkog sustava i uspostavljanju ravnoteže u organizmu kad je riječ o odgovoru na alergene.

miss7zdrava.24sata.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!