Kupine – bobice koje čuvaju naše zdravlje

 



Divne crne bobice, kupine, za kojima smo najčešće posezali kao djeca boraveći kod bake na selu, osim osvježavajućeg učinka imaju i veliku moć na naše zdravlje. Obiluju vitaminima i mineralima, vlaknima te antioksidansima vrlo učinkovitim u prevenciji brojnih bolesti.

 

Kupina, lat. Rubus fruticosus, je višegodišnji grm koji raste uz ograde, rubove šuma, puteve. Ima oblik trnovitog grma koji može dostići visinu do 3 metra.

 

Njena primjena u liječenju duga je dvije hiljade godina. Istorija otkriva da su Grci i Rimljani koristili njene plodove, lišće, koru i korijenje u liječenju brojnih bolesti. Od blagih infekcija do otrovnih ugriza.

 

Tokom 18. vijeka u Evropi je bila toliko popularna za liječenje gihta da je nazvana „giht bobicom”.

 

Nedavna istraživanja samo opravdavaju njenu hiljadugodišnju terapeutsku primjenu.

 

Donosimo vam nekoliko dobrih razloga da ovog ljeta „iskoristite sezonu”.

Ovo ukusno voće ima samo 43 kalorije na 100 grama, a odlična je prevencija mnogih zdravstvenih problema.

 


Evo zašto bi trebalo da jedete kupine:

 

Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima

Bogatije antioksidansima nego paradajz ili brokula, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. Specifičan antioksidans koji sadrže – elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici pokazao se vrlo djelotvornim u borbi protiv raka.

 

Osim u liječenju manjih ranica, te ukusne bobice pomažu i u borbi protiv kancerogenih bolesti jer sadrže antioksidante u kojima se nalaze antocijani što usporavaju rast kancerogenih stanica.

 

Bogate su vlaknima

Porcija kupina ima pedesetak kalorija i oko osam grama vlakana, što je trećina preporučenog dnevnog unosa. Vlakna nas duže drže sitim, što znači da potpomažu i mršavljenje, važna su za snižavanje holesterola, a drže i nivo šećera i insulina u krvi pod kontrolom. Takođe, doprinose dobrom varenju.

 

Kupine sadrže i jedinjenja koja su prebiotici, što znači da hrane dobre baterije u našim crijevima, podstičući time i radi imunog sistema, naše raspoloženje, a djeluju i protivupalno.

 

Riznica vitamina C

Samo jedna porcija kupina u toku dana zadovoljiće polovinu dnevnih potreba za vitaminom C. Pored toga što je važan za imunitet i zdravlje kože, ovaj moćni antioksidant neophodan je organizmu i za „popravljanje” DNK, kao i za stvaranje kolagena i serotonina (neurotransmitera koji je odgovoran za dobar san i lijepo raspoloženje, između ostalog).

 

Za zdravlje kostiju

Jedna šolja kupina u toku dana zadovoljava skoro trećinu dnevnih potreba za vitaminom K, koji je važan za pravilnu koalgulaciju krvi i neophodan za zdrave kosti. Ćelije koštanog tkiva ne mogu da se stvaraju bez ovog dragocjenog vitamina, čiji deficit dovodi do povećanog rizika od preloma, a dugoročno i do osteoporoze.

 

Kupine su bogate i manganom, pola dnevnih potreba zadovoljava jedna porcija kupina, koji je takođe neophodan za zdrave kosti, kao i za stvaranje kolagena bez kojeg nema zdravih zglobova i kože.

 

Nivo šećera u krvi

Kupine imaju prilično nizak glikemijski indeks (GI 25, visok glikemijski indeks je 55 i više). Takođe, one su voće sa prilično niskim sadržajem šećera, imaju svega 7 grama šećera po porciji. Nizak sadržaj šećera u kombinaciji sa visokim sadržajem vlakana ovo voće čini odličnim saveznikom u regulisanju nivoa šećera i insulina u krvi.

 

Dobra memorija i koordinacija

Antioksidanti kojima su kupine bogate sprečavaju zapaljenske procese u organizmu i utiču na način na koji neuroni komuniciraju. Zbog toga ovo voće usporava probleme sa pamćenjem i motorikom, kao i kognitivnim sposobnostima koji su čest pratilac starenja.

 

Uništavaju oralne bakterije

Konzumiranje kupina može pomoći u uništavanju oralnih bakterija koje uzrokuju razne bolesti. One sadrže galne kiseline, rutin i elaginske kiseline, koje mogu imati antivirusna i antibakterijska svojstva. Istraživanja su pokazala da ekstrakt kupine ima sposobnost da ubije patogene koji uzrokuju bolesti. Zbog toga je odličan za sprečavanje ili liječenje infekcija.

 

Sjemenke kupina sadrže i visoke nivoe elegične kiseline

Taj snažni antioksidans na različite načine se bori protiv hroničnih bolesti. Istraživanja su pokazla kako kuhanje ne uništava elegičnu kiselinu pa stoga džemovi, kompoti dijele ovo blagotvorno svojstvo sa cijelim plodom kupine.

 

U kupinama se nalazi lutein

Lutein je najvažnija prirodna tvar za zdravlje ljudskog oka. Smanjuje rizik od degeneracije oka i sprečava razvoj očne mrene. Djeluje kao filter sunčanog svjetla, apsorbirajući opasne UV zrake.

 

Kupine za trudnoću

Kupine kao prirodni izvor folne kiseline doprinose optimalnom razvoju fetusa i smanjuju rizik od malformacija. Folna kiselina važan je nutrijent za sve dobne skupine.

 

Vitamin C i antioksidansi pomažu ojačati imunitet majke, dok prisutni minerali održavaju zdravlje kostiju.

 

Kupine možemo jesti sveže, zamrznute ili u kompotu, a od njih se prave ukusni džemovi, sokovi, slatkiši, pa čak i vina. Plodove možete smrzavati, sušiti, kuhati i peći. Plod je najbolje koristiti u sirovom obliku, jer tako sadržava najviše nutrijenata.

 

Svi smo do sada čuli da je čaša kupinovog vina dnevno dobra za zdravlje žena.

 

Kupinovo vino za mršavljenje

Tri puta dnevno, deset dana uzastopno pijte (poslije jela) po dva decilitra kupinovog vina. Osim za smanjenje tjelesne mase, kupinovo vino koristi se i za liječenje slabokrvnosti. Dobro djeluje i protiv stresa jer umiruje.

 

Veoma su dobre za probavu jer samo jedna šolja dnevno sadrži 30 odsto preporučene dnevne doze vlakana, pa se preporučuju i dijabetičarima.

 

Kupina za odvikavanje od pušenja

Ako želite prestati pušiti koristite mlade izdanke, pupoljke kupine za žvakanje, jer vam nakon toga cigareta nikako neće odgovarati.

 

Narodna medicina i kupine

U narodnoj medicini se čajevi i preparati korijena kupine upotrebljavaju u slučaju upale krajnika, za grgljanje i ispiranje. Osim toga, korijen kupine skuvan u vinskom sirćetu liječi upalu desni i stari je narodni lijek protiv parodontoze. Žene odavnina ovaj korijen koriste i protiv neurednih menstruacija.

 

Mirisni čaj od listova kupine pripisuje se i u slučajevima gripa, prehlade i kašlja. Čaj od listova kupine koristi se za ispiranje upaljenog grla, za liječenje čireva u ustima i upale usne duplje i desni.

 

Čaj od listova kupine

Prelijte 1,5 grama sušenog lista kupine sa 250 ml ključale vode. Ostavite da odstoji deset minuta i procijedite. Tri puta na dan, između obroka, popijte po šolju čaja. Možete ga takođe grgljati kod grlobolje, upale akni i afti.

 

Za uredan ciklus

·        3 šake isjeckanog korijena kupine

·        1 litar crvenog vina

 

Korijen dodajte u vino i kuvajte na tihoj vatri dok ne uvri polovina vina. Ohlađeno procijedite, tečnost naspite u staklene flaše i popijte tri puta dnevno po čašicu.

 

Protiv malokrvnosti

·        5 korjenova kupine

·        5 l vode

·        1 kilogram meda

 

Korijenje prelijte vodom, zagrijavajte na tihoj vatri, kad proključa kuvajte 15 minuta i sklonite sa vatre. Poslije pola sata procijedite, dodajte med, promiješajte, stavite u flaše ili tegle i uzimajte više puta dnevno po tri-četiri kašike.

zdravija.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!