Kako zavoljeti vježbanje?


fizička-aktivnost-trening-motivacija
Svi znamo da je redovna tjelesna aktivnost dobra za zdravlje. Ona doprinosi regulaciji tjelesne težine, smanjuje stres te poboljšava raspoloženje i neki od učinaka fizičke aktivnosti vide se već nakon jednog treninga. Osim toga, fizička aktivnost pomaže u prevenciji srčanih bolesti i nizu drugih zdravstvenih problema. No, unatoč tome što su ovo sve općepoznate informacije, još uvije jako malen broj ljudi redovno vježba. Uz klasične izgovore poput „nemam vremena“ i „članarina je preskupa“, jedan od čestih izgovora je i ovaj: Ja jednostavno ne volim vježbati!

Što učiniti ako ste vi, ili netko vama drag, netko tko izgovara ovakvu rečenicu kad ga se pita zašto ne vježba?

Zadatak izgleda naizgled jednostavan: trebate popraviti vlastitu percepciju vježbanja. Naime, vježbanje treba od onoga „to moram raditi“ postati suprotno – „to želim raditi“. A da biste to postigli, vježbanje treba biti čelu se veselite i u čemu vidite i zabavu i razonodu i korist.

Odaberite aktivnost u kojoj zaista uživate!
Danas nam je svima dostupno bezgranično puno opcija i mogućnosti za odabir fizičke aktivnosti. Dok će netko odabrati teretanu i fitness, drugi će se pronaći u jogi ili pilatesu, treći će krenuti na plivanje, planinarenje, tenis… opcije su zaista beskonačne.

Stoga, kako biste pronašli što zapravo želite i u čemu ćete uživati slijedite ove savjete:

1. Budite iskreni prema sebi
Birajte aktivnost koja odgovara vašem karakteru. Ako ste društvena osoba, pokušajte s nekim grupnim programom, od grupnih fitness programa i spinninga, do škola trčanja ili planinarskih društava. Ako ste osoba koja ima izražen natjecateljski duh tada se upišite na tenis, veslanje ili neku sličnu aktivnost u kojoj će svaki trening moći biti neko novo malo natjecanje. Ako ste solo igrač, tada će plivanje ili trčanje biti izvrsni odabiri.

2. Isprobajte nešto novo
Ako ste dosad probali određene aktivnosti i nisu vam se svidjele, nema smisla da pokušavate ponovo. Odaberite nešto novo, bez obzira je li to škola plesa, alpsko penjanje ili vožnja kajaka, nikad ne znate hoće li vam se nešto svidjeti dok ne isprobate. Ako vam je teško ići sami, pozovite članak obitelji ili prijatelja da vam se pridruži.

3. Probudite dijete u sebi
Pokušajte se sjetiti aktivnosti u kojima ste uživali u djetinjstvu. Je li to bilo rolanje, ples ili možda košarka? Iznenadit ćete se kad shvatite koliko vas i dan-danas vesele iste aktivnosti u kojima ste uživali kao dijete.

4. Izaberite mjesto za aktivnost
Ako uživate biti na otvorenom, tada ćete birati aktivnost poput hodanja, planinarenja ili pak uređenja vrta. Ako ste više tip za dvoranske aktivnosti, tada ćete prednost dati aktivnostima poput joge, pilatesa ili plivanja.

5. Kombinirajte različite aktivnosti
Čak i aktivnosti koje su vam baš jako drage, mogu dosaditi ako ih provodite iz dana u dan. Stoga, ako 4 dana u tjednu idete na fitness, za vikend odite u prirodu bez obzira radi li se o planinarenju, vožnji bicikla ili jednostavno, šetnji.

6. Dodajte svemu vašu najdražu glazbu
Slušanje omiljene glazbe pomaže u uživanju, a i vrijeme će vam brže proći. Osim toga, ako se primjerice odlučite na hodanje, tijekom hoda možete poslušati neki podcast i tako uz fizičku aktivnost i nešto novo naučiti. 
Ostanite motivirani
Krenuti s aktivnošću je prvi korak, no teži dio je ne odustati. Poslušajte sljedeće savjete kako biste ustrajali i ostali motivirani:

1. Podsjetite se zašto ste krenuli i koliko volite aktivnost koju provodite
Nakon svakog treninga jedno je sigurno – osjećat ćete se bolje. No, često se tog dobrog osjećaja ne možemo sjetiti kad trebamo krenuti vježbati. Stoga, nakon treninga si negdje zapišite par rečenica o tome kako se osjećate, pa kad poželite preskočiti trening ponovo pročitajte zapisano i krenite!

2. Svoj napredak podijelite s prijateljima
Jedna od pozitivnih strana društvenih mreža je u tome što na njima možete podijeliti svoj napredak u vježbanju te tako dobiti pozitivan odgovor svojih prijatelja i pratitelja. Ako ste osoba koja voli pisati, možete pokrenuti svoj blog i dijeliti svoje rezultate ali i dojmove i osjećaje nakon svakog treninga.

3. Prijavite se na natjecanje s humanitarnim karakterom
Humanitarni događaji su dvostruko zadovoljstvo, odradit ćete aktivnost koja vam pomaže, a pritom ćete svojim sudjelovanjem učiniti i nešto pozitivno za nekoga drugoga. Također, ovakvi događaji su dobro mjesto za upoznati nove ljude, ali i za druženje s drugima koji također sudjeluju.

4. Nagradite se!
Za svako ostvarenje cilja, bilo velikog ili malog, priredite si neku nagradu. Nagrada neka bude motivacija da ustrajete, a ako birate nagrade koje su povezane s aktivnošću (pr. pametni sat, tenisice, tajice i sl), tada će i njihovo korištenje biti dodatna motivacija. Ponekad će vam biti dovoljno da se nagradite proteinskom čokoladicom. Nije poanta u veličini ili vrijednosti nagrade, već u nekom osjećaju postignuća i samosvijesti.

Preteći ove savjete, jedan dan ćete se probuditi i pomisliti kako jedva čekate sljedeći trening i osjećaj koji vam on donosi, od zadovoljstva, do ponosa i samopouzdanja. Korak po korak, trening će vam postati navika i dio vašeg svakodnevnog životnog stila!
.fitness.com.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...