5 najvećih grešaka koje ljeti radimo s kosom

 


Morska sol, sunce, klor u bazenima, sve to može kosu učiniti lomljivijom i sušom te sklonijom oštećenju. Kako biste se s godišnjeg odmora vratili zdrave, lijepe i nimalo oštećene kose izbjegavajte idućih pet grešaka koje žene rade s kosom na moru, ali i prije odlaska na more.

 

Kosu je na moru potrebno dodatno zaštititi, nahraniti je uljima i maskama te je ne izlagati greškama koje nam se često potkradu:

 

1. 'Blajhamo' kosu neposredno prije odlaska na more

'Blajh' je najagresivnije kemijsko sredstvo za kosu zbog čega ga ne biste smjeli stavljati neposredno prije odlaska na more, već to napravite barem dva, tri tjedna ranije.

 

Kada je na kosi svježi blajh morska sol i sunce još više otvaraju kosu i nagrizaju je te ona postaje dehidrirana. Blajhanu kosu preporučljivo je zaštiti preparatom protiv pucanja kose Olaplex. Isto vrijedi i za minival koji kosu također čini krhkijom te ga se ne smije raditi neposredno prije odlaska na more, ističe frizerka Nikolina Perković iz frizerskog studija 'Nikas'.

 

2. Koristimo pjenu i lak za kosu na moru

Pjena i lak za kosu isušuju kosu zbog čega je bolje da ova sredstva za oblikovanje frizure ostavite kod kuće. Koristite masnije preparate, odnosno ulja i hidratantne sprejeve koji će kosi dati vlagu, a dobar izbor bit će i regeneratori koji se ne ispiru.

 

3. Tanku kosu hranimo maslinovim uljem

Maslinovo ulje odlično je sredstvo za kosu, ali samo za kosu koja je poluduga, duga, suha, kovrčava,... Ne preporuča se tankim, nježnim i kratkim kosama jer će se takva kosa previše zamastiti, savjetuje Nikolina.

 

4. Kosu češljamo čim izađemo iz mora

Kosa u kojoj je morska sol lakše se lomi zbog čega je nemojte raščešljavati čim izađete iz mora. Učinite to nakon što isperete kosu u čistoj vodi i nanesete zaštitno sredstvo, a kosu raščešljavajte nježno češljem sa širokim zupcima.

 

Na moru koristite sredstva iz linije 'sun protect' koji će temeljito isprati sol i klor iz kose te je nahraniti i zaštititi, kaže Nikolina.

 

5. Kosu cijeli dan držimo svezanu

Držite li kosu na moru stalno svezanu, ona će jako patiti.

 

To je najpraktičnije jer kosa ne ide po licu i manje nam je vruće, ali kosa u kojoj su ostaci soli i koja je stegnuta gumicom, oštetit će se. Preporuka je da se kosa svaki dan ispere u čistoj vodi i da nije svezana cijeli dan, odnosno da je ne stegnete prejako. Također, prije nego kosu svežete svakako je nahranite uljem, savjetuje frizerka Nikolina Perković. Modno izdanje za plažu, dodaje, obogatite i pokrivalom za glavu koje će dodatno zaštititi kosu.

zadovoljna.dnevnik.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!