Zašto se toliko teško natjerati na vježbanje


vježbanje-motivacija
Svi smo svjesni benefita vježbanja, no kada dođe vrijeme za akciju dešava se da nam je teško ostati disciplinovan i natjerati se na svakodnevnu aktivnost.

Istraživački tim Univerziteta British Columbia okupio je 29 dobrovoljaca koji su učestvovali u eksperimentu, a koji je imao za cilj analizu psihološkog stanja osoba koje se spremaju za fizičku aktivnost. Dobrovoljci su zamoljeni da se fokusiraju na fotografije na kojima su prikazane fizička aktivnost i fizička neaktivnost, poput odmaranja i gledanja omiljene serije. Istraživanje je pokazalo da je ljudski mozak dosta sporije odreagovao na aktivnost, stoga se zaključuje da je našem tijelu prilično teško uvjeriti um da djeluje.

Koliko god se trudili uvjeriti se da je fizička, ili bilo koja druga aktivnost dobra za nas, ponekad je dosta teško tu činjenicu sprovesti u djelo. Zbog toga, motivacija je ključna.

Nije svaka vježba za svakoga i ne treba se forsirati. Stručnjaci savjetuju da svaka osoba pronađe vježbe koje joj odgovaraju, što će vam i pružati svakodnevnu motivaciju i ne dozvoljavati vam da odustanete.

Preskakanje vijače odlično je za kućno vježbanje. Ukoliko vam se teško natjerati na napuštanje doma i vježbanje u prirodi, ovo je odlična i vrlo učinkovita alternativa.

Također, možete i sami osmisliti određene prepreke, budite kreativni i postavite sebi izazove koji će vam svakodnevno biti zanimljivi. Sve navedeno možete osmisliti u svom domu. Ne morate nužno imati “kućnu teretanu”, vrlo je učinkovito vježbanje i u stanu dok pratite određene fitness trenere na internetu.

Ipak, ako vam se nije toliko teško natjerati na vanjsku aktivnost, uvijek se možete posvetiti igranju sporta kojeg do tada niste imali priliku igrati.
klix.ba

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...