"Spiritualni bajpasing": Kako znati da li ste opsednuti horoskopom?


Voleti astrologiju ne znači i nužno imati zdravu vezu sa njom.
horoskop-astrologija
Astrologija je, čini se posebno u poslednje vreme, sve popularnija i popularnija - od jednostavnih i besplatnih aplikacija, poput Co-Star-a, pa do Tviter i Instagram astro-gurua - čitanje zvezda lakše je nego ikad.

Ako se pitate šta je uzrok popularizacije astrologije možda je pravi odgovor to što "Živimo u vremenu u kom svi žele instant zadovoljstva i brze popravke, pa zbog toga konzumiramo i radimo sve što nam brzo može pomoći da budemo u redu" - objašnjava astrolog i psihoterapeut iz Bruklina, Aime Bar (za Healthline).

Horoskop zaista može da vam pomogne u rekreiranju sopstvenih uverenja i da vas umiri, na kratko. Ono što je još važnije je to da je tanka linija između zabavnog načina da "prognozirate" svoj dan, nedelju ili mesec do toga da postane alat koji radi isključivo na vašu štetu.

"Volim astrologiju, ali ona nema moć da nas nauči da razvijemo mehanizme za savladavanje i prevazilaženje trauma", kaže Bar. Ono što je važno istaći je da astrologija nije terapija i ne može da zameni terapeutska svojstva, a većina ljudi, svesno ili nesvesno zamenjuje psihoterapiju astrologijom, izbegavajući time rad na sebi, do kog se stiže uz pomoć profesionalaca za mentalno zdravlje.

U psihoterapiji izbegavanje razrešenja traume, pomoću spiritualnih praksi, poput astrologije, ima svoj naziv: "Spiritualni bajpasing".

 Šta je, kako da prepoznate i zbog čega je opasan "Spiritualni bajpasing"
Termin "Spiritualni bajpasing" pojavio se sredinom '80-ih, u učenjima budističkog učitelja i psihoterapeuta, Džona Velvuda (John Welwood). On je ovim pojmom pokušao da opiše nezdrav obrazac ponašanja koji koristi spiritualne prakse i ideje (poput astrologije, natalnih karti, tarota) u lečenju psiholoških trauma.

"Trauma za svakog izgleda i ispoljava se drugačije. To je svaka vrsta događaja koje naše regularne veštine suočavanja nisu uspele da prevaziđu. To mogu biti raskid, razvod, otkaz, uhođenje", kaže Bar.

Ovo su najčešćih 7 znakova koji vam govore da ste sopstvena žrtva spiritualnog bajpasinga:

- Izbegavanje ljutnje ili čak strah od besa

- Prenaglašavanje pozitivnog i fokusiranje na isključivo „dobre“ stvari

- Osuđivanje drugih zbog toga što osećaju „negativna“ osećanja

- Potiskivanje bolnih sećanja i iskustava

- Emocionalno manipulisanje

- Ubeđenja o dostizanju "višeg nivoa bića"

Spiritualni bajpasing je zapravo ignorisanje traume, i zaobilaženje njenog prevazilaženja - uz pomoć astrologije. Na primer, neko se služi astrologijom kako bi horoskopom objasnio sve negativne događaje ili ishode, umesto introspekcije.

Horoskop može da vas inspiriše i zabavi, da bude "dodatak" vašem životu, ali definitivno ne rešenje problema. Prema tome, dobar astrolog vam nikada neće reći kako će izgledati vaš život.

Koliko god da su odgovorni, astrolozi, ipak, ne mogu da utiču na to kako će osoba, njihov klijent shvatiti, odnosno primeniti ili zloupotrebiti ono što im oni pročitaju, ali su dužni da na to podsete. Zbog toga je ipak bolje odlučiti se za astrologa, umesto za aplikaciju koja će vas u potpunosti prepustiti samima sebi.

"Iako se spiritualni bajpasing pomoću astrologije može činiti bezopasnim, to je ipak odbrambeni mehanizam kojim se štitimo od bola", objašnjava Bar. „Ono što se na kraju događa je da ne osećate bol povezan sa traumom i zato niste u mogućnosti da je prevaziđete“, kaže ona. Posledica toga je? Trauma ostaje.

Pitanja koja bi trebalo da postavite sebi, o astrologiji
1. Da li se osećate kao da sami rukovodite svojim životom ili mislite da ste pod kontrolom nečeg drugog (zvezda, meseca, planeta, itd.)?

2. Čitate li mnogo različitih horoskopa sve dok vam jedan ne kaže ono što želite da čujete?

3. Da li osećate kao da se vaš život ne menja, uprkos tome što redovno primenjujete savete astrologije?

4. Da li za sve negativne emocije krivite zvezde ili horoskop?

5. Da li osećate kao da ste pronašli „brzo rešenje“ za svoje probleme?

6. Da li osećate potrebu da podelite sa drugima (na mrežama, na primer) kako vam je astrologija ili horoskop pomogao u životu?

Astrologija može biti ugodan način da započnete svoj dan i izvor inspiracije i razmišljanja. Međutim, ne može preuzeti ulogu terapije ili zameniti zdrave sposobnosti suočavanja.

Ako vam "simptomi" spiritualnog bajpasinga zvuče poznato i želite da promenite svoj odnos prema ovoj duhovnoj praksi, psihoterapeut informisan o poreklu vaše traume je dobro mesto za početak. Tako ćete jedino razviti zdrave veštine suočavanja i prolaska kroz traumu.
cosmopolitan.rs

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...