Podmladite kožu ruku u nekoliko korakaKožu lica možete podmladiti na velik broj načina, ali sa kožom na rukama je već malo teže, jer je dosta izložena vanjskim uticajima, a jako je tanka i osjetljiva. Moramo priznati da su nam ruke svima trenutno nevjerojatno suhe zbog iscrpnog pranja i dezinfikovanja. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje često pranje ruku. Trebali biste koristiti sapun i vodu te biste ih trebali prati u trajanju od barem 20 sekundi.

Sve je ovo recept za suhe i ispucale ruke, a njega ruku je neizbježna ako želimo izbjeći oštećenu i bolnu kožu. Zato je potrebno da na vrijeme počnete pravilno da ih njegujete, kako bi vam ruke ostale što duže mlade.

ZdraviJa je istražila koji su to gotovo svakodnevni trikovi i načini na koje možete sačuvati i njegovati vašu kožu na rukama.

Pranje ruku
Jasno nam je svima da je pranj eruku neizostavno, inače, a posebno u vrijeme korona virusa. Ipak, možete birati da ruke perete nježnim sapunima koji ne sadrže štetne sastojke koje će dodatno isušiti kožu ruku.

Koristite sapune koji sadrže hidratantne sastojke, kao što su glicerin ili shea butter. Takođe, nemojte koristiti maramice za dezinfekciju ruku koje sadrže alkohol.

Takođe, ne preskačite sušenje ruku. Iako možda mislite da više vode na rukama znači više vlage, u ovom je slučaju važno osigurati da ruke u potpunosti osušite nakon svakog pranja. Voda može isprati lipide u kožnoj barijeri, a oni su ključni za održavanje dobre hidratacije.

Zaštitite ruke kada čistite
Drugi korak u očuvanju mladolikosti kože ruku jeste njihova zaštita prilikom čišćenja.

Poželjno je nositi gumene rukavice kako biste zaštitili ruke od hemijskih sredstava i tople vode kada čistite. Preporučuje se da povremeno koristite masku za ruke ukoliko vam je koža pretjerano suva. Na ruke namažite vazelin i navucite pamučne rukavice i ostavite ih tako najmanje 10 minuta, a možete i tokom noći.

Krema za ruke
Steknite naviku da redovno koristite kremu za ruke.

Nove formule pomažu u smanjenju pjega nastalih usljed sunca, i naboranog izgleda. Da biste uklonili staračke pjege koristite kreme koje sadrže korijen likorice (sladić) i vitamin C, a da bi vam se koža manje providjela i vidjele vene, koristite vitaminske kreme i serume sa hijaluronskom kiselinom. Odlične su i kreme koje u sebi sadrže bijeli i zeleni čaj koji su odlični antioksidansi.

Nahranite nokte
Biotin, oblik vitamina B kojeg ima u orasima, lososu i avokadu, pomaže da nokti budu čvrsti. Zato koristite kreme sa ovim sastojcima, ali i sa retinolom kada sljedeći put budete njegovali svoje nokte.

Izaberite boju laka za nokte koja vam pristaje
Kao što je slučaj sa šminkom, tako i boja laka za nokte može odgovarati ili ne odgovarati vašem tenu. U principu, trebalo bi da koristite boje koje će vašu boju kože učiniti toplijom. Za to su pogodne neutralne i pink nijanse, kao i tamnoljubičaste nijanse.

Zanoktice
Potrebno je da se oslobodite mrtvih dijelova kože tako što ćete prvo utrljati kremu ili ulje za zanoktice, potom ih uz pomoć štapića pogurati unazad. Pažljivo odsijecite samo stvrdnute dijelove, ali nikako nemojte sjeći cijele zanoktice.

Odmorite nokte
Bar jednom mjesečno nemojte nositi lak na noktima dva do tri dana, pustite ih da se odmore i “prodišu”.

Nokti požutjeli od laka dodaju nekoliko godina vašim rukama. Kako da uklonite žutilo s noktiju? Iscijedite pola limuna u činiju sa toplom vodom i držite u tome potopljene nokte deset minuta.

Zaštita od sunca
Uskoro nam stiže ljeto, a s obzirom da je sunce već sada jako, trebalo bi da se opremite i jednom kremom za ruke sa zaštitnim faktorom. Ruke su osjetljive na sunčevo zračenje isto koliko i lice. Ultraljubičasti zraci prouzrokuju smeđe tačkice i uništavaju kolagen, usljed čega koža postaje izborana.

Stavite ovu kremicu u torbu i prilikom izlaska na sunce namažite ruke.
zdravija.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!