Koje namernice jesti tokom velikih vrućina?


fruit-summer-summer_time

Svima nam je, za vrijeme ovih ljetnih vrućina, zajednička misao, kako se rashladiti? Na svu sreću postoje recepti za spas od ljetnih vrućina. Jedan od njih je izbor laganih i osvježavajućih namirnica koje možete konzumirati. Za vrijeme visokih temperatura izuzetno je važno pravilno hidrirati organizam, a odlične „pumpe“  koje dovode vodu u naš organizam su voće i povrće.


Trebali biste izbjegavati tešku, masnu i slanu hranu, ali i kofein. Namirnice koje su pri samom vrhu liste najboljih namirnica za ove vrućine, na svu sreću sve su one, kojima je upravo sada sezona sazrijevanja tako da nećete imati problem sa nabavkom. A, osim što će vas osvježiti, ove namirnice su veoma zdrave, te će vam pružiti sve potrebne minerale.

Lubenica
Kraljica lubenica! Ne moramo posebno naglašavati koliko je vole i veliki i mali. Ukusne su i zdrave. Čiste organizam, bogate su vitaminima i vodom. Izvrsne su za imuni sistem i poboljšavaju krvnu sliku. Možete je kombinirati i sa drugim voćem (ananasom, breskvom). Osim što će vas takav desert osvježiti, opskrbiće vas i potrebnim vitaminima i mineralima.
Napravite osvježavajući sladoled od lubenice



Paradajz
Paradajz je visoko vrijedna namirnica i nezaobilazni je sastojak ljetnih salata. Obožavano je povrće. Izvrsna je kao osvježenje, kao detoksikator, a zbog svog nutritivnog sastava dragi je gost u mnogim jelima. Sama koža rajčice bogata je spojem koji djeluje kao prirodna zaštita od sunca. A to znači da ukoliko budete jeli mnogo rajčice, vaša će koža duže ostati mlada.
Isprobajte Mediteransku čorbu sa sočivom i paradajzom

Krastavac
Krastavac se ubraja u namirnice koje imaju sposobnost hlađenja zbog velike količine vode koju sadrži. Kod njega je izvrsno što mu je kalorijska vrijednost jako niska pa se zato nerijetko nađe na jelovniku mnogih chefova koji od njega pripremaju čorbe, salate. Krastavac se odlično kombinuje sa tikvicama, patlidžanom i paradajzomom.

Grejp
Iako ovo tropsko voće ne vole baš svi zbog njegovog intenzivnog gorkastog okusa, on je baš zbog te svoje posebnosti i gorko-kiselog okusa odnosno zbog visokog sadržaja bioaktivnih supstanci, odličan punjač baterija našeg organizma. Kako biste ubrzali proces rashlađivanja organizma dobro bi bilo konzumirati iscijeđeni sok koji će vam pomoći u regulaciji znojenja, a grejp je izvrsna namirnica i za smanjivanje prekomjerne tjelesne mase.
Možda vas zanima: Koje su zdravstvene prednosti grejpfruta


Heljda
Heljda je sve popularnija namirnica i kod nas. Ne sadrži gluten. Bogata je dijetalnim vlaknima, smanjuje krvni pritisak i holesterol, smanjuje nivo šećera u krvi. Sadrži osam esencijalnih aminokiselina i bogata je mineralima. Upravo zato i jest odlična namirnica tokom vrućina jer je lako probavljiv obrok. Lako se priprema, ukusna je, nutritivno bogata i lagana. Potrebno ju je skuhati i ohladiti. Služi se ili umjesto riže ili kao kaša.
Možete joj dodati tunjevinu, kukuruz, svježi paradajz i krastavac, začiniti sa limunovim sokom i malo bibera.
zdravija.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!