Domaći sladoled od lavande i jogurta (RECEPT)


lavanda-sladoled-jogurt-recepti-desert
Donosimo ti recept za home-made sladoled od lavande i jogurta koji ima zaista iznenađujuće dobar okus!

Dio od lavande:
3 žumanjka
300 ml mlijeka
300 ml vrhnja za šlag (nikako ne biljno)
300 ml kondenziranog mlijeka
100 g šećera
2 žlice cvjetića lavande
ljubičasta jestiva boja (može i bez)

Mlijeko, kondenzirano mlijeko i vrhnje za šlag stavi na vatru da uzavre. Za to vrijeme izmiksaj žumanjke sa šećerom. Kada smjesa od mlijeka provrije dodaj jedan dio u žumanjke kako bi spriječila da se zgrušaju. Zatim sve opet stavi na slabu vatru i miješaj 10-tak minuta (odnosno dok se krema dovoljno zgusne). Ostavi da se hladi u zamrzivaču.

Ono što je ključno jest ''bućkati'' smjesu. Ovo se odnosi na otvaranje zamrzivača svakih sat vremena i miješanje smjese dok ponovno ne postane potpuno glatka kako bih izbjegla kristaliće leda u sladoledu.

Dio od jogurta:
200 ml vrhnja za šlag
200 g grčkog jogurta
3 vanilin šećera

Priprema:
Sve sastojke sjedini, te stavi na vatru tek toliko da se šećer rastopi. Postupak hlađenja ponovi kao i kod sladoleda od lavande.
Kada se je sladoled dovoljno ohladio, ali ne i potpuno zamrznuo sjedini ta dva okusa zajedno. Možeš ih pomiješati (malo jedan, malo drugi i tako dok ne potrošiš smjese) ili ravnomjerno rasporediti (prvo lavanda, onda jogurt) ili kako želiš. Stavi sladoled natrag u zamrzivač. Prije konzumacije, sladoled ostavi barem 15 min na sobnoj temperaturi.

Uživaj i rashladi se ovim fantastičnim okusima!
gastro.24sata.hr

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...