8 manje poznatih ljekovitih svojstva marelicaPomažu kod konstipacije
 Kako su bogate vlaknima, svježe ili suhe odlične su za pokretanje probave. Bile suhe ili svježe, preporučuju se ljudima koji pate od konstipacije zbog svog laksativnog učinka. 

Jačaju kosti 
Marelice sadrže značajan udio svih minerala koji su potrebni za rast i obnovu kostiju poput kalcija, fosfora, mangana, željeza i bakra. Pomažu kod razvoja kostiju kod djece ili nakon nekog puknuća te kod različitih stanja vezanih uz starenje, uključujući osteoporozu, saznajemo s Organic Facts portala.

Pomažu srčanom zdravlju
Pune su vitamina C, kalija i vlakana, što sve pridonosi kardiovaskularnom zdravlju. Vitamin C štiti srce od slobodnih radikala, kalij smanjuje krvni tlak opuštajući tenziju krvnih žila i arterija, dok vlakna uklanjaju višak kolesterola iz tkiva žila.

Smanjuju temperaturu
Sok od marelica često se daje oboljelima od vrućice jer ih opskrbljuje potrebnim vitaminima, mineralima, kalorijama i vodom, dok detoksicira organe. Djeluju umirujuće i antiupalno pa pored vrućice, pomažu i kod artritisa ili gihta. Neki ih konzumiraju i skuhane na pari. 

Liječe upalu uha
Ulje marelice dobro je kod manje upale uha. Samo par kapi u upaljeni ušni kanal pokazalo se kao brzo i uspješno rješenje. 

Rješavaju kožna oboljenja
Ulje marelica dobro je i za njegu kože. Brzo se upija i ne ostavlja masni sloj na koži, već ju ostavlja mekanom i sjajnom. Učinkovite su kod ekcema, svrbeža, svraba i niza drugih kožnih stanja. To mogu zahvaliti antioksidansima i vitaminu A kojeg sadrže, a kojem se pripisuje brojne zasluge za obnovu kože. 

Liječe anemiju
Zbog željeza i bakra u sastavu, marelice pomažu oblikovanju hemoglobina u tvom tijelu. To pomaže kod anemije, koja se manifestira kroz osjećaj slabosti, umora, izgubljenosti, probleme s probavom i općenitu metaboličku disfunkciju. 

Antiastmatične
Njihovo ulje pomaže kod respiratornih bolesti, jer smanjuje pritisak i stres na pluća i dišni sustav, čime se sprečavaju astmatični napadi i slična stanja.
 miss7zdrava.24sata.hr

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!