6 trikova koji će pomoći da voće i povrće duže ostane svježe



Većina nas nema vremena da svakodnevno posjećuje prodavnice kako bi uvijek u kući imali svježe proizvode. Nažalost, čak i sa najboljom namjerom i beskrajnim apetitom, vrlo često velike količine voća i povrća propadnu usljed stajanja. U nastavku teksta pročitajte 6 ZdraviJa savjeta o tome kako održati voće i povrće svježim, što duže.

Srećom, sva ta zdrava hrana ne mora uvijek da završi u smeću – uz samo malo pažnje, postoji mnogo načina da održite zelenilo i voće u dobrom stanju. Evo naših savjeta i trikova.

Priuštite svojim bobicama kupanje toplom vodom
Jedan od načina da zaustavite početak truljenja jagoda i drugih bobica nisu pesticidi, već topla kupka prije skladištenja u frižider. Ovo se zove termoterapija, proces koji jednostavno podrazumijeva potapanje bobica u lonac vruće vode.

Vruća voda uništava buđ i održava voće duže svježim. Jagode, borovnice i maline najbolje je oprati na temperaturi od 125 stepeni u trajanju od 30 sekundi. Nakon kupanja, bobice istresite na krpu, kako bi im omogućili da dišu, a zatim ih smjestite u frižider.

Držite paradajz van frižidera
Stavljanje paradajza u frižider može izgledati kao siguran način da ga održite svježim, ali razmislite ponovo. Jedna od najčešćih grešaka u skladištenju hrane je upravo stavljanje paradajza u frižider, jer on na hladnoj temperaturi mijenja okus i transformiše svoju teksturu za samo nekoliko dana.

Umjesto toga, stavite ih u posudu koju ste obložili papirom. Najnježniji dio ploda je direktno oko stabljike, te se propadanje prvo javlja na toj regiji.

Temperatura je još jedan važan faktor pri čuvanju paradajza, te ga držite dalje od izvora toplote i direktne sunčeve svjetlosti. Ukoliko ih i dalje ne konzumirate brzo kao što ste se nadali, pomjerajte ih po zdjeli da izbjegnete ugnječenja.

Omotajte listove zeleniša
Lisnato zelenilo treba konzumirati u roku od 1-2 dana od kupovine, kako bi se osigurala svježina i sve hranljive materije koje ono posjeduje. Najbolji način da produžite život salati je da omotate lišće u salvetu ili ubrus, tako da papir može da apsorbuje bilo kakav višak vlage – ako listovi zadrže višak vlage, brzo će propasti.

Poslije omotavanja u papir, stavite ih u plastične kese i držite u frižideru. Ne zaboravite da izbacite izlomljene listove iz gomile prije skladištenja, te da držite različite sorte u odvojenim kesama.


Osvježite zelenu salatu i ljekovito bilje ledenim tušem
Ukoliko je vaše zelenilo počelo da izgleda malo oštrije zbog hladne temperature vašeg frižidera, ili ako je predugo stajalo na polici, lako ga možete osvježiti tako što ćete mu priuštiti ledeno kupanje.

Jednostavno stavite lišće npr. zelene salate u veliku posudu ledene vode i malo protresite zelenilo da ih oživite. Minut ili dva će biti dovoljan da ih učinite svježim i novim!

Zamrznite svoje voće i povrće
Ukoliko ste precijenili koliko brzo možete potrošiti sve što ste kupili, nemojte namirnice odmah odlagati u otpad. Umjesto toga, isijecite zrelo voće i povrće i zamrznite ga za upotrebu u nekoj kasnijoj prilici.

Možete zamrznuti namirnice kao što su paprika, boranija, brokoli, kupus, celer, krastavci, luk, jaja, šampinjoni, jagode, borovnica, banane, itd. Samo se potrudite da ih saperete vrućom vodom prije nego što ih stavite u zamrzivač. Ovo neutrališe bakterije prisutne u namirnicama, odlažući propadanje.

Rashladite zrele banane
Uvijek je postojala misterija koja kaže da rashlađene banane same brinu o sebi. Dok banana u frižideru za samo nekoliko sati dobije smeđu ili crnu boju, ono što leži unutar kore je i dalje savršeno jestivo.

Hladna temperatura frižidera ohrabruje enzim koji se nalazi u bananama (polifenil oksidaza) da polimerizuje fenole u koži banana u polifenole, što čini kožu banane crnom. Međutim, hladna temperatura takođe produžava sazrijevanje banane i održava ukus ove voćke.
zdravija.com

JOURNAL DE LUXE... AUTENTIČAN. PROVOKATIVAN. PRIČA ZA SEBE!