Poznate jezerske destinacije u regionu koje mogu parirati morskim plažama


odmor-putovanja-ljeto-kupanje-more-jezero-morske-plaže
Svi mi volimo odlazak na more i beskrajne dane na plaži – ali, ne živimo svi blizu mora ili okeana, niti svi možemo sebi da priuštimo odlazak na skupocjeno ljetovanje. Ipak, suprotno popularnom vjerovanju, ne nalaze se sve najbolje plaže na moru. Brojna su jezera koja mogu da pariraju moru.

Ukoliko planirate ljetni odmor na jezeru, vaše mogućnosti su beskrajne. Bilo da ste ljubitelj pravog odmora u hotelu ili avanture kao što je kampovanje, sve to možete naći na poznatim jezerskim destinacijama u regionu.

Budite sigurni da ćete, ako se odlučite za ovakav odmor, uživati u danima bez stresa sa svojom porodicom i prijateljima. Pogled na planine, pejzaži i vodopadi su samo neke od prednosti koje ovakve destinacije nude. Odmor na jezeru je put ka jednostavnijem životu, opuštanju i punjenju baterija sa ljudima koje najviše volite.

Ovo su naši prijedlozi:

Bledsko jezero, Slovenija
Bled sa svojim prirodnim ljepotama spada u jedno od najljepših alpskih destinacija. Od Ljubljane je udaljen 59 km. Svjež i prijatan vazduh, termalne, jezerske vode, sunce i pogled na predivno jezero čine da mu se turisti iz cijelog svijeta iznova vraćaju, i to preko ljeta!


Vransko jezero kod Biograda, Hrvatska
Između Pirovca i Pakoštana smjestio se Park prirode Vransko jezero. Inače, ovo jezero je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj. Ljubitelji ribolova ovdje mogu kupiti dozvole te provesti ugodan dan u lovu na šarana ili soma, dok se oni željni kupanja mogu opustiti u kampu nedaleko od sela Vrana.


Bilećko jezero, Bosna i Hercegovina
Kad se od Gacka krene kroz Bileću, ka Trebinju i Herceg Novom, dolazi se do Bilećkog jezera. Ono se nalazi na rijeci Trebišnjici. Prolaznici imaju utisak da ono nema kraj, a kako i ne bi kada je površina jezera oko 33 kilometra kvadratnih. Ipak, ono po čemu se razlikuje od mnogih drugih jezera jeste način na koje je nastalo i velika tajna koju krije. Ovo jezero može biti odlična usputna stanica za sve one koji su krenuli put Crne Gore.


Skadarsko jezero, Crna Gora
Skadarsko jezero je veoma atraktivna destinacija zbog prirodnih bogatstava i različitih vrsta atrakcija tokom čitave godine, kao što su na primjer: Birdwatching, posjeta kulturno-istorijskih spomenika, speleologija, sportsko-rekreativni turizam, manifestacioni turizam, krstarenje i razni drugi oblici zabave. U blizini ovog jezera nalazi se more, druga jezera i planine, pa ovakva ponuda odgovara svim ukusima i zahtjevima turista.


Ohridsko jezero, Makedonija
Na granici Makedonije i Albanije smjestilo se Ohridsko jezero, sa prosječnom dubinom od oko 150 metara. Prirodne ljepote, okolne planine i boja vode ovo mjesto čine melemom za oči u svako doba godine. Ljeti je prosječna temperatura vode oko 23 stepena, a bogat podvodni svijet krije i ribe od kojih se prave poznati ohridski biseri. Osim kupanja i šetnje uz jezero, Ohrid je poznat i po kulturnim znamenitostima i brojnim crkvama.


Balaton, Mađarska
Jezero Balaton, ukupne površine skoro 600 m² najveće je jezero u srednjoj Evropi. Nalazi se u Mađarskoj, oko 140 kilometara udaljeno od Budimpešte. Ova omiljena ljetna destinacija osim kupanja ljeti nudi i brojne atrakcije i bogat zabavni program. Na Balatonu je razvijen i wellness turizam zbog termalne vode i blata sa ljekovitim svojstvima kod bolesti zglobova.


Srebrno jezero, Srbija
Na dva kilometra od Velikog Gradišta nalazi se čuveno Srebrno jezero. Sa prosječnom širinom od 300 metara i prosječnom dužinom 14 km već godinama privlači turiste širom Srbije. Pored hotela, tu se nalazi i najveći auto-kamp park u Srbiji. Na uređenom kupalištu postoje kabine za presvlačenje, ugostiteljski objekti, mogućnost iznajmljivanja pedalina. U okolini postoji veliki broj kulturno-istorijskih spomenika.


Jeste li već posjetili neka od ovih jezera? Kakvi su vaši utisci? Pišite nam i prijedloge za jezera u regionu i okolini koja nismo uvrstili na ovaj spisak, a znate da ih vrijedi posjetiti.
zdravija.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...