Najdjelotvornija prirodna sredstva u borbi protiv celulita


CELULIT-GLATKA_KOŽA-MASNE_NASLAGE-PRIRODNA_SREDSTVA-PRIRODNI_SASTOJCI-PROMJENA_STILA_ŽIVOTA-VJEŽBANJE-ZDRAVA_KOŽA-ZDRAVA_PREHRANA
Celulit, jedan od najupornijih neprijatelja lijepe i glatke kože, zadaje nam glavobolje i čini nesigurnima u sebe. Uzrok njegovog nastanka nije samo jedan, već kombinacija više njih. Ipak, upotrebom prirodnih sredstava i promjenom načina života možete ga se uspješno riješiti

Celulit koži daje izgled narančine kore i nije ništa drugo do nakupine masnih stanica ispod nje. Obično se javlja na stražnjici i bedrima, ali se može pojaviti i na rukama, trbuhu i drugim područjima. Koliko god nepošteno izgledalo, žene su prirodno sklonije celulitu od muškaraca, jer imaju drugačiju raspodjelu masnog, mišićnog i vezivnog tkiva.

Iako nije potpuno poznat tačan uzrok nastanka celulita, smatra se da životni stil, geni i starost imaju puno veze s tim. Loša cirkulacija također može uticati na njegovu pojavu, jer ako je loš protok krvi, vezivna tkiva mogu oslabiti, što povećava vjerovatnoću pojave samog celulita. Genetika i porodična istorija mogu igrati ulogu u pojavi celulita. Ako ste od bake naslijedili plave oči, vrlo lako možete naslijediti i podložnost celulitu. Razina estrogena, kao glavnog ženskog hormona, može doprinijeti povećanju masti, smanjenju kolagena, lošijoj cirkulaciji, a sve to može uzrokovati celulit.

Svi smo mi različiti i nažalost, ne postoji jedinstvena formula koja važi za svakoga kada je u pitanju sprječavanje i uklanjanje celulita. Ali postoji mnogo načina i prirodnih sredstava koji se uspješno bore protiv njega.

Jabučni ocat
Ovaj prirodni proizvod može biti nevjerovatan za mnogo toga, a njegovi učinci na celulit nisu iznimka. On sadrži minerale poput magnezija, kalcija i kalija koji pospješuju cirkulaciju. Nanesite otopinu 1 dijela jabučnog octa i 2 dijela vode na celulitom zahvaćena područja kako biste poboljšali opskrbu kože kisikom, uklanjanje toksina i proizvodnju kolagena.

Suho četkanje
Jedan od najpopularnijih načina masiranja tijela kod kuće je suho četkanje. Upotrebom čvrste četke, kružnim pokretima treba masirati zahvaćena područja tri puta sedmično prije tuširanja. Time se poboljšava cirkulacija, limfna drenaža i pomaže u razgradnji masnih naslaga ispod kože.

Piling kože
Piling je važan za opšte zdravlje kože i izgled, jer uklanja mrtve stanice, a istovremeno potiče protok krvi. Iako imaju mnoge vrste pilinga, onaj s kafom je jedan od najpopularnijih. Ne samo da uklanja mrtve stanice kože, već također sadrži antioksidanse koji mogu ukloniti toksine. Dovoljno je da pomiješate 2 kašike mljevene kafe, sa 2 kašike šećera, morskom solju, 1 kašikom kokosovog ulja i 1 kašikom maslinovog ulja. Ovaj piling radite jednom sedmično, po potrebi i dva puta.

Zeleni čaj
Zeleni čaj poznat je po svojoj sposobnosti da pomaže u mršavljenju i opštem zdravlju. Pun je antioksidansa koji pomažu u uklanjanju toksina iz tijela, a moćan je i termogen, što znači da ubrzava metabolizam masnih stanica. Preporučuje se pijenje 3-5 šolja dnevno zelenog čaja.

Eterična ulja
Kvalitetna ulja u kombinaciji protiv celulita osigurat će vašoj koži sjaj, zategnutost i eliminirati vidljivost celulita. Ujedno će potaknuti cirkulaciju i ublažiti crvenilo i bol na području zahvaćenom celulitom. Jedan od možda najboljih recepata za borbu protiv celulita s eteričnim uljima:

·        30 ml hladno prešanog ulja sjemenki grožđa
·        3 kapi eteričnog ulja grejpa
·        3 kapi eteričnog ulja ružmarina
·        2 kapi eteričnog ulja limuna
·        5 kapi eteričnog ulja lavande
Sa ovom mješavinom masirajte zahvaćena područja, snažnim kružnim pokretima, te tretman ponavljajte 1-2 puta sedmično.

Ulje od bršljana
Ova biljka vrši detoksikaciju masiranog dijela tijela, štiti kožu i zateže je, potiče površinsku cirkulaciju i rastvara masnoće u potkožnom tkivu. Ovo ulje efikasno uklanja celulit. Sve što vam treba jeste 20 g listova bršljana i čaša (200 ml) prirodnog, hladno cijeđenog ulja (maslinovo ili bademovo). Ulje sipajte u šerpicu i zagrijte do tačke ključanja. Listove bršljana operite i isitnite, stavite u toplo ulje i ostavite da se ohladi. Prespite ulje u staklenku i držite zatvorenu 40 dana na tamnom mjestu sobne temperature. Nakon toga, svaki dan masirajte zahvaćena područja i gledajte kako se celulit smanjuje.

Zdrava prehrana
Ishrana bogata vitaminima, mineralima, antioksidansima pružit će tijelu i koži sve što je potrebno. To će potaknuti proizvodnju kolagena i vezivnog tkiva, što je svakako dobro u borbi protiv celulita. Zdrave masti iz orašastih plodova i sjemenki posebno su važne, jer doprinose cirkulaciji krvi. Treba izbjegavati prerađene ugljikohidrate, brzu hranu i slatkiše koji uzrokuju porast razine inzulina i stvaranje masti, a to su loše vijesti za vašu glatku kožu. Također trebate ograničiti unos soli koji potiče zadržavanje tekućine, čineći celulit još gorim.

Vježbanje
Kardiovaskularne vježbe, kao što su trčanje, plivanje i hodanje, pomoći će ubrzati cirkulaciju i sagorjeti  tjelesnu masnoću, dok će treninzi s utezima ojačati mišiće ispod celulita i činiti ga manje istaknutim. Kako je celulit najčešće na bedrima i stražnjici, čučnjevi mogu biti izuzetno korisni.

Hidratacija
Hidratacija je ključ za mnoge dobre stvari, a naročito za glatku kožu bez celulita. 8-10 čaša vode na dan pomoći će u čišćenju organizma od toksina i ograničiti pojavu vidljivih masnih stanica po tijelu.

Hladno tuširanje
Naizmjenično tuširanje hladnom i toplom vodom izvrsno je u borbi protiv celulita, jer poboljšava cirkulaciju. Krvne žile se stežu kada su izložene hladnoj vodi, a to ubrzava sam protok krvi.

U borbi protiv upornog i dosadnog celulita ima rješenja, važno je da budete dosljedni u upotrebi prirodnih preparata, promijenite ishranu i budete što više aktivni. Možda zvuči komplikovano, ali nije. Sve ove promjene u vašem životu, ne samo da će vas riješiti celulita, već će pomoći vašem opštem zdravlju organizma.
soeursmagazine.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...