Čaj od lipe... Ljekovitost, nuspojave i priprema!


lipa-ljekovito-bilje-prirodno-liječenje-čajevi-zdravlje
Prednosti pijenja čaja od lipe uključuju jačanje imunološkog sustava, sprječavanje kronične bolesti, opuštanje tijela i uma, smanjenje upale, smanjenje rizika od raka , detoksikaciju tijela i poboljšanje učinkovitosti probavnog trakta, zaštitu zdravlja srca i ublažavanje bolnih mensturalnih razdoblja. Čaj od lipe također ima nekoliko blagih nuspojava kao što su iritacija kože ili manje alergijske reakcije za one osobe koji su osjetljivi na cvjetove ili lišće lipe. Međutim, nuspojave su vrlo rijetke i taj se čaj smatra sigurnim za gotovo sve osobe, osim za trudnice i neke ljude koji imaju zdravstvenih problema ili bolesti povezane sa srcem.

Čaj od lipe se pravi od suhih cvjetova, stabla lipe, znanstveno poznatog kao Tilia cordata. Ovaj biljni lijek je popularan i pouzdana stoljećima, a pomaže u liječenje za niz osnovnih zdravstvenih stanja. Način pripreme čaja od lipe je isti kao za večinu biljnih čajeva. Mnoge zdravstvene prednosti čaja od lipe mogu se pripisati impresivnom rasponu antioksidansa i aktivnih sastojaka, uključujući fitokemikalije, flavonoide, kvercetin i kumarin, zajedno s ograničenim količinama drugih esencijalnih vitamina i minerala.

ZDRAVSTVENE PREDNOSTI I LJEKOVITOST
Ako ste osobe koje se borite s anksioznosti, kroničnim stresom, depresijom, visokom razinom toksičnosti u organizmu, povišenom temperaturom , visokim kolesterolom, intenzivnim menstruacijskim grčevima, slabim imunološkim sustavom, oksidativnim stresom, bolovima u mišićima ili bolova u zglobovima, a također i ako imate visok rizik da obolite od raka, čaj od lipe je savršen za vas.

ANKSIOZNOST I DEPRESIJA
Neka od eteričnih ulja koja se oslobađaju kad se ovaj čaj priprema mogu imati pozitivne učinke na razinu stresa i anksioznosti. Ove prirodne opuštajuće osobine čaja od lipe mogu smanjiti količinu hormona stresa u tijelu, što može smanjiti naprezanja srca i metabolizam i ublažiti oksidativni stres kao posljedicu upale. Ova svojstva koja pojačavaju raspoloženje također mogu pomoći onim osobama s depresijom.

UPALNA STANJA
Spojevi koji se nalaze u čaju od lipe imaju snažne protuupalne učinke po tijelu, od bolova u mišićima i bolova u zglobovima do upale u krvnim žilama i respiratornom traktu. Ovaj cijeli učinak ovog biljnog čaja znači da vaš imunološki sustav ima vremena za odmor i popravak, a također olakšava bol i nelagodu u organskim sustavima.

MENSTRUACIJA
Čaj od lipe ima anti-spazmatične i umirujuće osobine, što je osobito vrijedno za žene koje imaju bolne menstruacije. Ovaj ljekoviti čaj može vam pomoći da se opustite a ujedno smanjiti menstrualne grčeve tijekom razdoblja. Ujedno čaj od lipe može pomoći u regulisanju razina hormona tokom menstruacije.

ČAJ OD LIPE PROTIV RAKA
Antioksidansi poput kvercetina i kumarina, koji se nalaze na značajnim razinama u čaju od lipe, mogu izravno neutralizirati slobodne radikale, koji su prirodni nusprodukti staničnog metabolizma. Ovi slobodni radikali uzrokuju upalu i oksidacijski stres, kao i staničnu mutaciju i apoptozu. Antioksidansi u čaju od lipe specifično su poznati kako bi se borili protiv rasta kancerogenih stanica.



IMUNOLOŠKI SUSTAV
Osim jačanja oslabljenog imunološkog sustava pomoću antioksidansa iz čaja od lipe, ujedno vam može pomoći da smanji temperaturu. Nadalje, poznato je da protuupalni spojevi u cvjetovima od lipe smiruju tkivo dišnog sustava, olakšavajući izbacivanje sluzi i uklanjanje nekih od najčešćih simptoma prehlade i gripe, kao što su grlobolja i začepljen nos.

ČAJ OD LIPE POBOLJŠAVA PROBAVU
Anti-spazmatična svojstva čaja od lipe mogu pomoći će u rješavanju nekih upala u proabavnom traktu. To će dovesti do uobičajenih pokreta crijeva i funkcije glatkog mišića u vašem probavnom traktu, a također i smanjuje simptrome kod osoba koje imaju nemirnica crijeva, smanjuje nadutost i dijeluje protiv čireva.

ZDRAVLJE SRCA
Čaj od lipe može utjecati na zdravlje srca na nekoliko načina, počevši od smanjivanja upale u krvnim žilama i arterijama. Nakon toga, antioksidansi mogu smanjiti krvni tlak i spriječiti zgrušavanje krvi, značajno smanjujući rizik od ateroskleroze ili krvnih ugrušaka. Zajedno, to može smanjiti šanse da dobijete srčani udara, moždani udar ili koronarne bolesti srca. Međutim, zbog kardiotoksične prirode određenih spojeva u čaju od lipe, ako imate povijest bolesti srca, trebali biste izbjegavati pijenje ovog čaja.

NUSPOJAVE
Postoji vrlo malo nuspojava vezanih za čaj od lipe, ali za osobe s određenim uvjetima, stanjima, konzumiranje ovoga čaja može biti opasno.

Trudnoća – Vrlo je ograničena količina istraživanja o učinaku čaja od lipe tijekom trudnoće, ali zbog visokih nivoa hlapivih spojeva i antioksidansa, to se ne preporuča za konzumaciju tokom trudnoće. Učinci koje čaj od lipe može imati na bolne menstruacije mogu također povećati rizik od pobačaja ili prijevremenog porođaja. Slično tome, za majke koje doje djecu, pijenje ovog čaja može prenijeti određene moćne kemikalije koje vaše dijete.

Alergije – U rijetkim slučajevima mogu se pojaviti dermatitis, ili izazvati alergijsku reakciju. Ako ste alergični na druge biljke u rodu Tilia, konzumiranje ovog čaja se ne preporučuje.

Bolesti srca – Neki od aktivnih sastojaka u čaju od lipe mogu imati kardiotoksična svojstva, pa ako već patite ili imate povijest bolesti srca, izbjegavajte ovaj čaj.

KAKO PRIPREMITI ČAJ OD LIPE?
Ako želite pripremiti čaj od lipe kod kuće, trebate samo osušene cvjetove lipe, tople vode i malo zaslađivača za okus, iako je čaj već prirodno sladak. Također se mogu koristiti i svježi cvjetovi od lipe, ali suši cvjetovi su široko dostupni, posebno u biljnim apotekama
Sastojci:
1 čajna žličica suhih cjetova od lipe
1 šalica vode
1 žličicu organskog meda, po želji

Priprema:
Prokuhajte vodu. Dodajte sušene cjetove od lipe u lonac. Pustite da kuha 1 minutu, a potom ukloniti lonac sa topline. Neka se čaj hladi 12-15 minuta.
Procijedite smjesu, dodajte bilo koji zaslađivač i uživajte!
biljemdozdravlja.com

Lifestyle vodič za sretniji život! Beauty i modni trendovi, horoskop, recepti, zdravlje, ljubav, motivacija, savjeti, inspiracija i zanimljivosti...